duminică, 27 mai 2012

Auf der anderen Seite

An: 2007
Regie: Fatih Akin
Scenariu: Fatih Akin
Distribuție: Baki Davrak
                 Hanna Schygulla
                 Nurgül Yesilçay
     Fiecare film al lui Fatih Akin este o dovadă pură de talent și pasiune, iar Auf der anderen Seite nu face excepție. Atingând teme controversate precum, globalizare, neînțelegeri sociale, politice și culturale, violență și iertare, filmul lui Akin ne îndeamnă, fără să vrem, către o comparație cu Babel al lui Alejandro Gonzalez Inarritu  Și cu toate că Inarritu este unul dintre regizorii mei preferați, în acest caz, cel care „câștigă”, este Akin datorită sincerității și a rafinamentului cu care își prezintă povestea.
     Fatih Akin este unul dintre cei mai premiați tineri regizori. În 2004, la doar 30 de ani primeste Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI, la Festivalul de la Berlin, și doua nominalizari la Academia Europeană de Film pentru filmul Gegen die Wand, iar în 2007 reușește să câștige un premiu Cannes pentru cel mai bun scenariu, o nominalizare Palme d'Or, un premiu la Academia Europeană de Film pentru scenariu și doua nominalizări pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor cu filmul Auf der anderen Seite.
      Auf der anderen Seite începe simplu cu căsătoria unui pensionar turc cu o prostituată, dar lucrurile se complică pe parcurs, imprevizibilul domină, personajele întâmpină situații și trăiri neprevăzute. Nejat, fiul pensionarului, deși la început nu este de acord cu căsătoria tatălui său ajunge să o îndrăgească pe Yeter, iar când aceasta moare el decide să o caute  pe Ayten, fiica lui Yeter. Pe de altă parte Ayten, activistă politică, fuge în Germania pentru a scăpa de poliția turcă, unde o întâlnește pe Lotte, care o invită să locuiască la ea.  Lotte este atrasă de firea rebelă a turcoaicei și își dorește să o ajute, în ciuda opoziției mamei sale. Însă Lotte riscă mai mult decât relația cu mama sa din dorința de a o ajuta pe Ayten. 

       Cu toate că fiecare „capitol” îți dezvălui încă de la început, prin titlu, ce se va întâmpla, desfășurarea acțiunii este imprevizibilă, și de fiecare dată când revezi filmul mai descoperi ceva nou.
      În ciuda diversității temelor adoptate de regizor, acțiunea se desfășoară într-o atmosfeară blândă și chiar dacă ia o direcție diferită față de filmele anterioare ale lui Akin, „amprenta” regizorului poate fi recunoscută în special în construcția personajelor. De asemena prioritate în film o au personajele, mai mult decât povestea. Interpretate senzațional, fiecare dintre personaje reușește să-ți transmită o multitudine de trăiri, nu iubești și nu urăști pe nimeni, dar ești alături de fiecare în parte, te fascinează și te simți aproape de ele, nu te poți detașa de dramele lor.
      Un film care îți rupe inima in mii de bucăți doar pentru a o reasambla, bucată cu bucată, Auf der anderen Seite este o dramă dureroasă, crudă și violentă și cu toate astea, în mod ironic, reușește să-ți transmită o stare de optimism.


      

2 comentarii:

  1. Am fost tot timpul curioasa de el. Si imi puneam in cap sa-l vad. Acuma cu siguranta o s-o fac :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa-l vezi, nu o sa regreti, astept impresii :)

      Ștergere