joi, 14 iunie 2012

Cele mai înspăimântătoare filme - leapșă cinefilă

      Când am scris recenzia pentru Suspiria și am precizat ca sunt foarte puține filme care au reușit sa mă sperie cu adevărat, Corina mi-a dat ideea de a face un astfel de top. Dacă aș fi făcut o listă a filmelor horror preferate lista ar fi fost mai lungă, dar nu toate filmele de pe listă m-au și speriat. Eu o să respect dorința Corinei și o să mă rezum doar la filmele care mi-au cauzat insomnii, indiferent dacă se numărăr sau nu printre preferatele mele. Înainte să „mă dezlănțui” trebuie să precizez că, neapărat, vreau să știu ce filme i-au înfricoșat pe dragii mei cinefili: Corina de la Scriu..fără imaginație, Laura de la Cinemateca Trisk, Teo de la CineMagazin, Adriana de la Cinemateca lu' Zăvoi, Jovi de la Filme și Cărți, Marian de la FilmSinopsis, Adina de la La Buticul cu Filme și Cărți, Angela de la AnzhelaMoviesRontzikiAnibasPiratulCinefil. Dacă am uitat pe cineva, să-mi fie cu iertare și să se simtă liber oricine să preia leapșa. Dar, atenție este vorba despre cele mai înspăimântătoare filme, nu trebuie să fie printre filmele preferate ci printre cele care v-au făcut să vă puneți mâinile la ochi, să aprindeți lumina, sau v-au dat insomnii, poate fi și doar o scenă, dintr-un film.
      Suspiria - nu este genul de horror care incepe lent, si ne introduce incet incet in atmosferă, Suspiria te ia tare, din prima, și așa te ține tot filmul, nu te lasă să respiri nici o clipă. Nu pot sa spun ca m-am speriat încât să aprind lumina, să închid ochii etc., dar m-a tinut intr-un suspans continuu și pentru asta merită menționat, dar și pentru faptul că este unul dintre filmele mele preferate și un film care îți oferă o experiență unică.
       Poltergeist - sunt sigură că dacă o să revăd filmul o să râd gândindu-mă că m-a speriat  atât de mult cândva, dar în copilărie m-a traumatizat. Dacă A Nightmare on Elm Street și Child's Play m-au fascinat (fiind și primele filme pe care eu îmi amintesc să le fi văzut, exceptând animațiile), ei bine Poltergeist a reușit să bage spaima în mine și să mă facă să mă comport ca un copil normal, care se sperie când vede „monștrii” la TV și care nu privește singur (sau deloc) filme de groază.
      The Omen - nimic nu mi se pare mai „creepy” decât o față inocentă atașată unei minți diabolice.
P.S. Din categoria „copii nebuni”, recomand Quien Puede Matar a un Nino, un film nu foarte înspăimântător, dar un film foarte bun.
      The Exorcist - este filmul care mi-a dat o lecție importantă: „niciodată să nu râzi de cei care se sperie ușor la filmele de groază, că o să vină și rândul tău, și atunci....”
      Cannibal Holocaust - este filmul pe care îmi doresc să nu-l fi văzut niciodată, dacă acest film nu ar fi existat viața mea ar fi fost mult mai fericită. E genul de film care îți rămâne în cap o bună perioadă de timp și te-ai uita chiar și la prințese Disney, zâne și unicorni, orice, numai să uiți de el. 
După cum am mai spus, mă sperii foarte rar și sunt foarte puține filme care m-au înspăimântat cu adevărat, dar uneori apar și filme precum Cannibal Holocaust și The Exorcist, care au avut grijă să-mi strice „reputația” și să mă sperie cât pentru toate filmele horror pe care le-am văzut până acum, la un loc.

17 comentarii:

  1. thanks, la mine cred ca o sa abunde asiaticele :))
    Cannibal Holocaust , hm, nice :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da eram sigura ca la tine o sa fie multe asiatice, tocmai de asta abia astept lista ta, sa mai imi dai si mie idei ca sa mai vad

      Ștergere
  2. Pfffff...eu n-am asa multe ca ma feresc de filmele astea. Am tptusi cateva in minte pe care o sa le transform intr-un post curand :) Mersi! Din filmele tale am vazut doar Exorcistul si Poltergessit. Si cred ca amandoua vor fi si la mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia astept sa vad...nu stiu de ce am impresia ca exorcistul o sa fie prezent in majoritatea listelor :))

      Ștergere
  3. Ufff, greu subiect! Si inca nu am rezolvat nici leapsa Laurei cu desenele animate! Dar promit ca le fac! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. In primul rand iti multumesc pentru noua leapsa :). O s-o onorez curand! Nu am auzit despre Suspiria, dar cred ca m-ar prinde foarte usor. I-ai facut o cronica foarte buna. Poltergeist l-am vazut cand eram mica si mi-a dat ceva insomnii. Nu prea intelegeam foarte bine ce se intampla p=acolo.Cannibal Holocaust nu vreau sa-l vad :)). Am citit foarte multe despre el. Multe scandaluri in jurul lui si nici subiectul nu este foarte asimilabil...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca iti place leapsa si sunt curioasa sa vad lista ta.
      sa te uiti la suspiria cred ca o sa ti placa, si te astept cu parerea. poltergeist cred ca ne-a speriat pe toti cand eram copii :)), cat despre cannibal holocaust te inteleg perfect ca nu vrei sa-l vezi, dupa cum am zis pe mine m-a „urmarit” mult timp.

      Ștergere
  5. Ma ocup in weekend. imi plac alegerile tale desi inca n-am vazut Canibal Holocaust.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt curioasa ce o sa alegi. Cannibal Holocaust o sa te socheze daca o sa decizi sa-l vezi vreodata

      Ștergere
    2. Cannibal Holocaust, a must see :D. Scena aia cu tipa trasa in teapa, da, m-a urmarit un pic. Eu de la tine trebuie sa revad Suspiria, neaparat!

      Ștergere
    3. la mine au fost mai multe scene care m-au urmarit :)).
      sunt sigura ca tie o sa-ti placa suspiria

      Ștergere
  6. recomand alte doua filme.
    without further spoilers:
    Salo - 1975, Pier Paolo Pasolini
    Punishment Park - 1971, Peter Watkins
    La cum îţi scrii articolele, sunt convins ca vei face un research zdravăn, atât înainte cât şi după vizionare. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa le iau in considerare de cand astept un horror bun si mai ales unul care sa ma sperie. Thanks

      Ștergere
  7. Bun, bun... Poltergeist, The Exorcist, Cannibal Holocaust... Ultimul mi s-a părut prea de tot (dar nu în sens negativ). Am crezut că e foarte dur şi foarte înfricoşător!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu l-am privit cu negativism, doar ca socul a fost prea mare, mi-a ramas in memorie prea mult timp.

      Ștergere