sâmbătă, 19 ianuarie 2013

După Dealuri

An: 2012
Regie: Cristian Mungiu
Scenariu: Cristian Mungiu
Distribuție: Cristina Flutur
                 Cosmina Stratan
                 Valeriu Andriuta
    Până acum dezamăgirea pentru faptul că filmul lui Mungiu nu a ajuns pe lista de nominalizări era bazată mai mult pe „patriotism” și pe filmele anterioare ale regiozrului, care mi-au demonstrat valoarea acestuia, însă după ce am vizionat După Dealuri, pot sa spun doar nedreptate. Este adevărat că înafară de Amour (care nu numai că își merită locul în listă, ci este prea valoros pentru „marele” Oscar), nu am văzut nici un alt film nominalizat la „Cel mai bun film străin”, însă cu greu îmi vine să cred că vreunul dintre acestea ar fi mai bun decât al nostru După Dealuri.
    Mungiu reușește în 150 de minute să relateze într-un mod personal întâmplarea cutremurătoare de la Tanacu, ce a zguduit o țară întreagă la vremea respectivă, dar fără a acuza și fără a arăta cu degetul către un vinovat. Regizorul reușește să se detașeze de adevărata poveste, să închidă ochii în fața speculațiilor din presă și ne aduce în prim plan o poveste ce și-a găsit inspirația în cumplita și controversata întâmplare, dar care în final se transpune într-un film original, într-o operă de artă a cinematografiei româneși.
   Într-o atmosferă sumbră și misterioasă ni se relatează o întâmplare tragică, ce îți dă fiori și te ține în suspans pe tot parcursul filmului, dar care nu simte nevoia nici un moment să te impresioneze prin scene de violență,  sau scene cu tentă horror. Așa cum ne-am obișnuit deja pentru regizorul român contează doar poveste, el nu recurge la artificii și exagerări inutile, nu are nevoie, pentru că modul în care acesta transpune o poveste ne impresionează prin sinceritate și realism, printr-un scenariu foarte bine realiza, prin imagini deosebite și personaje interpretate impecabil. Mungiu a găsit cheia succesului.
     Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. În timp ce Voichița și-a găsit calea către credință, Alina a lucrat în Gemania, iar acum se întoarce să o ia cu ea pe prietena ei. Alina trece printr-o perioadă foarte grea în care se simte apăsată de singurătate și vine la Voichița sperând că revederea cu aceasta o va ajuta. Deși vrea să își ajute prietena și să fie alături de ea, nici pentru Voichița nu este ușor să renunțe la calea religioasă pe care și-a ales-o. Cuprinsă de teama de a rămâne singură Alina luptă cu toate puterile să nu piardă afecțiunea singurei persoane căreia i-a păsat vreodată de ea și să fie din nou împreună, în timp ce, cei din jur ajung să se întrebe de unde vine această forţă.
    Atunci când ești „copilul nimănui”, nimănui nu-i pasă de tine. Alina nu mai este binevenită la familia care a avut grijă de ea, nici la spital nu vor să o mai țină, iar când vede cât de dedicată este Voichița lui Dumnezeu și mănăstirii, se lasă în voia nebuniei și încearcă se se răzbune pe „cele sfinte”, pe care le consideră vinovate pentru îndepărtarea de prietena ei.
    Filmul este învăluit de suspans și cu cât se apropie de final devine mai tumultos, iar în final, maestrul își închieie concertul în note liniștite, dar această liniște, nu este reală, nu reprezintă și liniștea ta, pentru că odată cu încheierea filmului, nu se încheie și gândurile tale. Te simți incomod și cuprins de teamă, dar nu este o frică ca atunci când urmărești un film horror, nu este o frică de ceva anume, este o frică de necunoscut, de natura umană și de slăbiciunile ei.
    După Dealuri pleacă de la Cannes cu două bine meritate premii, pentru scenariu și pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan). Încă nu-mi vine să cred că acesta este primul film al celor două actrițe, că acei ochi plini de disperare și nebunie, ai Cristinei Fluturi, nu au mai avut contact până acum cu camera de filmat. Nu pot aș putea să spun care este mai bună ca interpretare, pentru că, în realitate, sunt indispensabile una pentru cealaltă. 
    Din punct de vedere estetic filmul este un tablou pitorec ce prezintă imagini și peisaje minunate, într-o atmosferă rece și sumbră, ale mănăstirii și ale dealurilor din Tanacu.
    În acest film Mungiu abordează teme controversate, și vorbește despre lucrui incomode, despre lucruri ale căror păreri au fost și vor fi întotdeauna împărție și despre care cei mai mulți preferă să nu aibă nici o părere. Dar regizorul se descurcă excelent cu un astfel de subiect, pentru că îl tratează cu respect și echilibru, nu trage concluzii și nici nu-și îndeamnă spectatorii să tragă concluzii, nu este în nici o tabără și nu arată cu degetul către nici o tabără.
  După Dealuri nu este doar cel mai bun film al anului, ci unul dintre cele mai bune filme văzute în ulimii ani.

2 comentarii:

  1. wow, maria:) ai scris foarte frumos! se simte cat de mult ti-a placut filmul. l-am vazut si eu, dar nu am reusit sa scriu ceva. spune-i lipsa de timp, teama de a fi stangace la cronica.... oricum, sunt de acord: mungiu a fost nedreptati...

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc angela, chiar mi-a placut foarte mult.
    si eu am avut cateva retineri cand am scris cronica, asa cum ai zis si tu imi era teama sa nu fie prea stangace, dar trebuie sa prinzi curaj si sa scrii pentru ca filmul merita si sunt sigura ca nu o sa fie o cronica stangace :)

    RăspundețiȘtergere