luni, 5 decembrie 2011

Mar Adentro

An: 2004
Regie: Alejandro Amenabar
Scenariu: Alejandro Amenabar
Distribuție: Javier Bardem
                 Belen Rueda
                 Lola Duenas
     După ce am văzut „Whose Life is It Anyway?” am avut o ezitare să privesc și Mar Adentro, ținând cont că subiectul este același. În cele din urmă m-am hotărât să dau o șansă filmului, mai mult datorită regizorului, datorită distribuției, dar și datorită faptului că este inspirat dintr-o poveste reală, și dacă regret ceva, este doar faptul că nu l-am văzut mai devreme. Dacă „Whose Life is it anyway?” strălucește datorită lui Richard Dreyfuss, care face un rol excepțional, Mar Adentro este un film reușit pe toate planurile, regie, un scenariu puternic și un extraordinar Javier Bardem. Cu un realism specific filmelor spaniole, care te emoționează fără a fi melodramatic,  Alejandro Amenabar reușește să emoționeze mai ales prin faptul că, spre deosebire de „Whose Life is It Anyway?”, implică și familia protagonistului.
   Ramon Sampedro este un bărbat care de 29 de ani se luptă pentru a-și câștiga dreptul la o moarte demnă, prin eutanasie. Pe când avea 25 de ani, aceasta a sărit în mare fără să-și dea seama că o proastă estimare a adâncimii apei avea să-i schimbe viața pentru totdeauna, lăsându-l paralizat de la gât în jos. În tot acest timp tot ce ți-a dorit Ramon a fost să moară, considerând că ceea ce trăiește el nu mai poate fi numită viață, iar în acest sens a apelat la autoritățile spaniole pentru a-și cere dreptul la eutanasiere. 
    Cazul lui Ramon Sampedro este o poveste adevărată, o poveste ce a iscat controverse și o mulțime de întrebări la care nici acum nu putem răspunde: Cât de mult avem dreptul asupra propriei vieți, dar în aceși timp cât de mult are statul dreptul asupra vieții noastre? Viața înseamnă demnitate, sau viața trebuie trăită indiferent de condiții, indiferent de cât de mult ne mai putem bucura de lucrurile banale, de simplele acțiuni de zi cu zi? În film Ramon precizează faptul că „Viața este un drept, nu o obligație”.

   Alejandro Amenabar nu se limitează doar la a ne prezenta o poveste reală, el creează prin acest film „o poezie în imagini”, un film sensibil, emoționant și dureros care îți rămâne în memorie împreună cu o serie de întrebări. Așa cum însuși Amenabar spune „Mar Adentro este o viziune a morții dinspre viață”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu