luni, 22 august 2011

The Machinist

An: 2004
Regie: Brad Anderson
Scenariu: Scott Kosar
Distribuție: Christian Bale
                   Jennifer Jason Leigh
                   John Sharian
      „The machinist” este cu siguranță un film ce nu trebuie ratat, un film complex, elaborat, un film ce nu te lasă să-ți tragi rasuflarea nici o clipă.
Un thriller întunecat și instabil, așa cum însuși regizorul îl numește, îți poate da uneori impresia unui horror numai privindu-i corpul lui Bale, a cărui schimbarea este cu adevărat impresionantă (este cunoscut deja faptul că actorul a slăbit 30 kg pentru acest rol). Însă nu vă gândiți nici o clipă la banalul și penibilul gen horror cu care suntem obișnuiți, „The machinist” este departe de această categorie, fiind mai degrabă un thriller inteligent, rafinat, poate unul dintre cele mai inteligente filme de gen vazute până acum.
Cu toate că uneori personajul principal, interpretat magistral de Christian Bale, îți poate da impresia unui psihopat, acest lucru este total fals. Filmul nu spune povestea unui psihopat, ci a unui om care suferă de insomnie. Trevor Reznik, un lucrător la o fabrică, nu mai poate dormi, dar aici nu e vorba de o insomnie oarecare. Trevor nu a mai dormit de un an. Oboseala cronică a dus la o deteriorare îngrozitoare a sănătăţii sale fizice şi mentale.
Și acesta este singurul detaliu pe care îl dau asupra acțiunii filmului, restul vă las să descoperiți singuri, să savurați fiecare moment al filmului.
Cu siguranță că mulți o să-și dea seama de unele detalii înainte de final, dar nu acesta este scopul filmului. Finalul nu se vrea a fi neapărat unul surpriză, pentru că felul în care este spusă povestea, calea până la momentul adevărului, este cea care contează, cea care te lasă fără răsuflare.
Regizorul nu vrea să scoată de la public un wow la final, filmul îți scoate un wow la fiecare scenă, fără a forța nota, fără exagerări, prin simplul mod de desfășurare a acțiunii, prin ceea ce reprezintă povestea în sine.
Pe alocuri filmul amintește de Fight Club, sau de atmosfera poveștilor lui Kafka, dar cu toate astea povestea în sine este originală, la fel ca și modul în care este spusă.
Și v-am spus despre cât de impresionantă este prestația lui Bale?




2 comentarii:

  1. Am vazut chiar ieri filmul aceasta si pot spune ca nu m-am plictisit deloc si mi-au placut foarte mult imaginile :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da este adevarat nu prea ai cum sa te plictisesti, chiar te tine in tensiune si imaginile te introduc in atmosfera filmului, este bine gandit

    RăspundețiȘtergere