marți, 31 ianuarie 2012

Midnight in Paris

An: 2011
Regie: Woody Allen
Scenariu: Woody Allen
Distribuție: Owen Wilson
                 Rachel McAdams
                 Marion Cotillard
                 Adrien Brody
                 Michael Sheen
     Cel mai nou film al lui Woody Allen reprezintă o evadare din monotonia veții de zi cu zi sau mai bine zis, o evadare din prezent. Mă bucur atât de mult că nu am citit nici o cronică a filmului înainte să-l văd, am refuzat să văd până și trailer-ul, pentru că atunci când vine vorba de Woody Allen nu vreau să stiu nimic despre povestea filmului înainte, vreau să mă las surprinsă și aproape de fiecare dată reușește să mă surprindă.
Mă așteptam la cu totul altceva din titlu și sinopsis, dar ceea ce am văzut mi-a plăcut la nebunie. Regizorul ne arată încă de la început cele mai frumoase peisaje ale Parisului și continuuă cu ceea ce Gil consideră a fi „epoca de aur a Parisului” și anume anii '20. Dacă până acum v-a plăcut Parisul, fie că l-ați văzut în realitate sau doar în cărți, filme sau poze, după „Midnight in Paris” o să-l iubiți și mai mult.
     Gil (Owen Wilson), un scenarist de succes la Hollywood și logodnica lui Inez (Rachel McAdams) se află la Paris, în vacanță, cu părinții acesteia. Gil este un romantic incurabil, își dorește să scrie romane, de altfel chiar începuse să lucreze la un roman, dar este încontinuu descurajat de logodnica sa, îi place să se plimbe prin ploaie și cel mai important, iubește Parisul, cel mai romantic loc de pe Pământ. Ceea ce Gil își dorește cel mai mult este să se mute la Paris și să scrie romane, iar ceea ce regretă cel mai mult este faptul că nu a văzut Parisul în anii '20 considerând aceasta a fi „epoca de aur”. Într-o seară după câteva pahare de vin în plus, dar și pentru că se săturase de prietenii logodnicei lui, Gil decide să iese, singur, la o plimbare pe străzile orașului.  Se rătăcește, iar la miezul nopții o mașină veche oprește lângă el și pasagerii îmbrăcați în haine din anii '20 îi cer să-i însoțească. Ceea ce urmează reprezintă o aventură pe care o va trăi în fiecare noapte și care îi va schimba viața, dar și modul de a gândi. O să avem plăcerea să vedem personalități, despre care am învățat în școală și pe care nu credem vreodată că o să le vedem în ipostaze atât de amuzante și totuși păstrând „aerul” anilor de glorie. Nu vreau să dezvălui mai multe, pentru că acest film merită savurat secundă cu secundă, merită să te lași surprins de un scenariu genial construit, de un regizor ce reușește să transforme orice subiect într-un adevărat spectacol.
     Owen Wilson nu a fost niciodată un actor care să-mi trezească interesul, dar în Midnight in Paris este absolut genial, este atât de natural, acum nici nu-mi pot imagina un alt actor în acest rol, entuziasmul lui, reacțiile față de tot e i se întâmplă sunt amuzante fără a fi forțate, sunt reacții pe care oricare dintre noi le-am avea dacă am fi în situația lui. Fiecare actor din distribuție a avut un rol memorabil, chiar dacă a fost un rol mic, fiecare este o piesă dintr-un puzzle magic, pur și simplu îți dau impresia că filmul nu ar fi putut fi realizat fără oricare dintre ei.
     Woody Allen știe cum să scoată în evidențieze frumusețea fiecărui oraș, ne-a demonstrat-o în Vicky Cristina Barcelona, unde ne-a încântat cu o frumoasă atmosferă spaniolă și o face din nou în Midnight in Paris. Cu o atmosferă boemă susținută de o muzică pe măsură, Woody Allen ne oferă un film fermecător cu adevărat magic, un omagiu adus culturii anilor '20. O comedie romantică, ce îți trezește nostalgii asupra trecutului, Midnight in Paris este unul dintre cele mai bune filme ale anului.
     Comediile romantice sunt filmele pe care le agreez cel mai greu și nu credeam vreodată că o comedie romantică o sa fie pe lista mea de filme favorite, dar cu Allen, presupun că te poți aștepta la orice.
Nota mea: 8.5/10

2 comentarii:

  1. aww acest film, minunat. iubesc acest film în special pentru actori, toți actorii mei preferați într-un film romantic în Paris. ce poate fi mai awesome??! <3

    RăspundețiȘtergere