vineri, 21 decembrie 2012

Dormi Trezește-te - film independent

     Cinematografia românească a întâmpinat dintotdeauna greutăți în realizarea producțiilor, cele mai multe fiind de ordin politic si financiar, și cu toate astea cineaști romani au avut ambiție și mai ales pasiune și au reușit, în ciuda obstacolelor, să ne ofere câteva filme ce pot concura cu succes cu mai marile producții internaționale. Chiar dacă în ultimii ani filmul românesc a câștigat mult teren atat în fața festivalurilor, cât si a publicului, suntem totuși destul de „conservatori” și foarte greu dăm o șansă și producțiilor independente, cineaștilor la început de drum, fără finanțe, dar înzestrați cu talent și pasiune pentru ceea ce fac.
      Unui film romanesc cu premii internaționale îi este greu sa strângă oameni in cinematografe si aprecieri in randul publicului romanesc, iar unui film independent cu atât mai mult. De ce ne este atat de greu sa dam o sansa și productiilor noastre independente, noilor viziuni, si avem tot timpul tendinta de a le compara cu productiile internationale? Cineastul roman are insa ceva aparte, atunci când realizează un film, are multă dăruire, pentru ca cineastu roman ar face orice sa-si vada productia realizata, nu se bazeaza pe bugetele imense ale caselor de productii are pasiune pentru film si dorinta de a face filme, și reușește să transmită o viziune autentică, în ciuda piedicilor întâmpinate.
      De mult timp îmi doream să abordez tema filmului independent în România, și să aflu și părerea voastră, iar acum este momentul oportun, deoarece am avut ocazia de a viziona un film care m-a surprins într-un mod foarte plăcut, filmul lui Andrei Ștefănescu, Dormi Trezește-te
Când am decis să văd filmul, nu știam nimic despre el și nici despre echipa de producție, astfel că așteptări prea mari nu aveam, însă, încă din primele minute de vizionare a fost ceva ce m-a captivat, iar pe parcurs atenția mi-a fost răpită în totalitate, ca mai apoi să aplaud un final ingenios.
      Dormi Trezește-te este un film în care o să regăsești acel realism auster specific filmelor românești, dar peste care bate o binevenită „briză internațională”, un aer ce oferă filmului un aspect atipic, ce sparge tiparul clasic al filmelor independente.
      Filmul spune povestea Irinei, o fată nemulțumită de viața ei, care simte că o aventură cu un străin, va reuși să o îndepărteze de ea însăși, de felul ei de a fi. Dar acest străin distant și ciudat îi va schimba viața, așa cum și ea o va schimba pe a lui. Un eveniment unic, care va schimba, pentru totdeauna, ceea ce ei sunt, spiritul, dorințele, nimic nu va mai fi la fel. 
     O poveste aparent simplă, dar profundă, care te poartă dincolo de aparențe, care îți răscolește într-un mod sublim în serarul subconștientului și te îndeamnă să privești mai departe de emoțiile și ideile fundamentale.  
     Este genul de film pe care îl iubești sau îl urăști, pe care trebuie să poți să-l privești în toată profunzimea sa, dar oricum ar fi, este genul de film a cărui poveste îți va rămâne întipărită pe retină, și ale cărui personaje nu le vei uita curând. Și dacă tot veni vorba de personaje, este timpul să-i felicit și pe cei doi actori ale căror interpretări m-au impresionat atât prin naturalețe, dar mai ales prin capacitatea de a transmite emoțiile personajelor, publicului. De fiecare dată când o priveai în ochi pe Miriam, interpreta Irinei, simțeai fiori, ușurința cu care reușește să transpună trăirile personajului și să te facă să simți fiecare emoție, este uimitoare.
    Dormi Trezește-te este un film sincer, cinstit și îndrăzneț, o poveste simplă în imagini, dar cu un mesaj profund. Un film bizar de frumos, care ne demonstrează că uneori tăcerea dintre lucrurile pe care le facem este mai valoroasă și poate avea o semnificație mai mare decât faptul în sine. Uneori spațiul dintre noi nu poate fi egalat nici cu o mie de cuvinte și ideile nerostite pot fi cele mai puternice emoții.
   Pentru cei care doriți să vizionați filmul, și vă recomand să o faceți, îl puteți comanda pe DVD, sau urmăriți site-ul lui Andrei Ștefănescu, pentru a afla când și unde vor mai avea loc proiecții. De asemenea pe site găsiți și informații despre anterioarele și viitoare proiecte ale lui. http://www.stefanescuandrei.com/11 comentarii:

 1. l-am vazut si eu recent, eram curios daca din blogosfera la mai vazut cineva...parca acum am "curaj" si eu sa-mi scriu of-urile intr-un articol :D

  RăspundețiȘtergere
 2. L-am văzut şi eu şi am vorbit cu Andrei Ştefănescu despre el.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ma bucur sa aflu ca l-au vazut cat mai multi, pentru ca eu recent am aflat de el si nu citisem nimic despre prin blogosfera

   Ștergere
  2. :) da filmul nu a intrat inca in blogosfera. Maria, pot spune ca e film de nisa?

   Ștergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim mult mult pentru articol. E minunat cind cineva vede filmul si ramine in el in asa fel incit sa se transforme acea stare in cuvinte, in frumoase imagini si ginduri :) Multumim mult Maria

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cu cea mai mare placere, ma bucur ca am avut ocazi sa vad filmul si asa cum am zis mi-a placut

   Ștergere