vineri, 21 octombrie 2011

An American Crime

An: 2007

Regie: Tommy O'Haver
Scenariu: Irene Turner
                    Tommy O'Haver
Distribuție: Ellen Page
                       Catherine Keener
                       Ari Graynor
                       James Franco
      „Ce-i poate determina pe unii oamenii să facă un lucru atat de îngrozitor?”, asta a fost întrebare pe care și-au pus-o majoritatea oamenilor după ce cazul Sylvia Likens a zguduit America în anii '60. Aceeași întrebare o repetăm și noi când vedem filmul „An American Crime”, chiar dacă cunoaștem deja povestea. 
       Filmul nu este atât de impresionant prin felul în care este realizat, însă ceea ce impresionează cu adevărat este subiectul și o distribuție de excepție, de asemenea, este important de precizat și faptul că filmul prezintă realitatea în cele mai mici amănunte, bazându-se pe declarațiile celor implicați în proces.
Cu toate că regizorul se ferește să arate în detaliu cruzimea la care a fost supusă Sylvia, imaginile nu sunt foarte violente, însă sunt dureroase și tulbulătoare. 
      Sylvia și Jenny, fetele familiei Likens, sunt lăsate de către părinții lor în grija lui Gertrude Baniszewski, o femeie pe care au cunoscut-o o singură dată, dar probabil faptul că femeia mai avea 6 copii, de care părea că reușește să aibă grijă deși era o mamă singură, le-a inspirat soților Likens încredere. La început totul părea că va decurge bine, fetele se înțelegeau cu copiii Baniszewski, Gertrude era o mamă stăpână pe situație, însă încet, încet lucrurile se schimbă din rău, în mai rău. Un mic conflic între Paula, fata cea mare a lui Gertrude, și Sylvia, o face pe Gertrude să o urască pe Sylvia din ce în ce mai mult. Aceasta hotărăște să o pedepsescă pentru a-i da o lecție, din care și restul copiilor vor avea ceva de învățat, doar că această lecție o ia în cea mai rea direcție posibil. Torturile pe care trebuie să le suporte Sylvia, atât de la Gertrude, de la copii acestei, dar și de la copii vecinilor sunt de neimaginat, niciodată nu-ți poți imagina de ce poate fi în stare o ființă umană. Și totuși la sfărsit nu poți să nu te gândești că toate astea ar fi putut fi evitate, dacă unul din vecinii care auzeau țipetele Sylviei ar fi raportat poliției, sau daca sora ei, sau unul dintre copiii de la școală ar fi spus măcar unui profesor, sau așa cum și avocatul îi spune lui Jenny la un moment dat, era de ajuns să fi spus oricărui om de pe stradă.
     Recomand „An American Crime” tuturor celor care nu cunosc cazul Sylvia Likens, sau celor care vor să afle exact cursul întâmplărilor, pentru că, după cum am mai spus, regizorul are grijă ca filmul să ne prezinte realitatea, exact așa cum s-a întâmplat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu