sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Top 10 - „One Location” Films

După cum am mai precizat într-o postare anterioară, putem spune că este un trend al filmelor a căror acțiune se desfășoară într-o singură locație, iar multe dintre ele sunt foarte bine realizate, cu un scenariu ce reușește să-ți capteze atenția pe parcursul filmului, ajutat de o regie pe măsură și prestații excelente ale actorilor. Acestea sunt, din punctul meu de vedere, 10 dintre cele mai reușite producții „one location”.
10. Clue - 1985, o comedie neagră care nu a avut prea mare succes la critici, dar care mie mi-a plăcut, este amuzantă și captivantă. Acțiunea se petrece într-o casă unde ajung șase persoane pe baza unei invitații misterioase. Ce se întâmplă acolo, vă las să descoperiți singuri...
  9. Carnage - 2011, cel mai nou film al lui Polanski este un film amuzant, cu personaje bine construite, cu personalități diferite, dar care evoluează în aceeași direcție. Recenzia completa aici
  8. Clerks - 1994, „Just because they serve you, doesn't mean they like you”.. o comedie a cărei acțiune se desfășoară în interiorul și în jurul unui magazin, o să te bine dispună cu siguranță, dacă ești deschis către orice tip de umor.
  7. Detective Story - 1951, acțiunea se petrece într-o secție de poliție, într-o singură zi în care aflăm detalii importante din viața detectivului McLeod, un detectiv rigid, cu principii. În timp ce detectivul se confruntă cu o problemă neașteptată, la secție ne este prezentată o zi obișnuită- polițiști și infractori. Un film captivant, memorabil. Mulțumesc m@ri@n pentru recomandare.
  6. Elevator - 2008, un film românesc despre doi adolescenți care rămân blocați într-un lift, a fost foarte puțin promovat în România și foarte apreciat în afară. Filmul a avut parte numai de critici pozitive și pe bună dreptate, este un film excepțional. Must see
  5. O să trișez puțin la locul 5 și o să pun două filme pentru că nu mă pot decide. :)
      127 Hours - 2010, povestea alpinistului Aron Ralston, care a fost nevoit să-și taie o mână pentru a rămâne în viață, a impresionat o lume întreaga, iar Danny Boyle ne-a oferit un film pe măsură.
      Phone Booth - 2002, este unul dintre cele mai subapreciate filme, am văzut multe critici negative, iar pe metascore are un scor de doar 56. Cu toate astea eu îl consider un film foarte bine realizat, un film ce îți dă impresia unui reality show; toată acțiunea se petrece în interiorul și în jurul unei cabine telefonice. Părerea mea despre film o găsiți aici.
  4. Rope - 1948, se face remarcat datorită regiei mai mult decât datorită subiectului. Hitchcock a spus despre film că „a fost un experiment care nu a ieșit”, dar toate criticile par să-l contrazică, Rope fiind și în zilele noastre un film de referință în industria cinematografiei.
  3. Lifeboat - 1944, acțiunea filmului se petrece într-o barcă de salvare; un film cu un cadru atât de restrâns nu poate să mizeze decât pe dialog și pe personaje, și acestea sunt geniale. Lifeboat este un „must see” al genului.
  2. Rear Window - 1954, îți dă senzația că iei parte la acțiune, pe tot parcursul filmului ai același orizont limitat pe care îl are și Jeff, privești pe aceeași fereastră pe care privește și el, nu ști mai mult decât știe el.
  1. 12 Angry Men - 1957, (unul dintre filmele mele preferate) mi se pare unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată, nu numai cel mai bun „one location” film. Acțiunea filmului se compune în totalitate din deliberările a 12 jurați asupra unui caz de crimă.

4 comentarii:

  1. Super top!
    Filmele de pe primele locuri sunt exceptionale, iar recomandarea ta cu privire la "Elevator" o notez si eu ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc..trebuie să vezi Elevator, e deosebit față de celelalte filme românești. Am înțeles că ceva asemănător chiar s-a întâmplat, în Londra în 2002.

      Ștergere
  2. Bun de tot topul asta. Nici eu n-am auzit de Elevator, dar il trec pe lista. Eu as mai aduga Rear Window, The Man from Earth si The Sunset limited :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu dupa ce l-am facut mi-am amintit mai multe filme care ar fi meritat adaugatem, dar, cu mici exceptii, cred ca tot pe acestea 10 le-as alege.

      Ștergere