sâmbătă, 1 septembrie 2012

Alexis Zorbas

                „You've got everthing except one thing: madness! A man needs a little madness, or else...  

An: 1964
Regie: Michael Cacoyannis
Scenariu: Michael Cacoyannis
Distribuție: Anthony Quinn
                 Alan Bates
                 Irene Papas
       Chiar dacă se întâmplă destul de rar, se întâmplă, ca o ecranizare să fie aproape la fel de bună ca și cartea. Un Anthony Quinn într-un rol senzațional, un film magnific, ce are la bază una dintre cele mai bune cărți pe care eu le-am citit vreodată, Alexis Zorba este mai mult decât o poveste bine spusă, este o lecție de viață.
Alexis Zorba este genul de film pe care îl vezi și îl revezi și apoi îl mai revezi odată și ori de câte ori l-ai vedea niciodată nu este prea mult.
        Pornind de la o întâmplare reală din viața scriitorului Kazantzakis, ne este prezentată o poveste specială. Basil, un tânăr englez, intelectual ajunge pe meleagurile Greciei unde întâlnește un om ce-i va schimba viața. Venit în Creta cu afaceri, acesta cunoaște un entuziast țăran grec, Zorba, a cărui personalitate îl cucerește și astfel acceptă să îl ia cu el ca ajutor pentru lucrarea sa. Întâlnirea cu Zorba, se dovedeşte a fi, pentru tânăr, momentul în care viața lui începe să se schimbe, călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea vieții, cât şi răspunsul la întrebări metafizice care îl măcinau. Basil devine fascinat de acest om, de felul în care își expune opiniile despre viață, despre femei, despre fericire, despre umanitate, de felul în care a ales să-și trăiască viața, un om ce își trăiește tinerețea „toată viața”.
        Evident că un film de 2 ore nu avea cum să cuprindă toate detaliile, dialogurile din carte, dar Michael Cacoyannis, a dat dovadă de pricepere și profesionalism în realizarea filmului, astfel încât a reușit să surprindă esențialul și să ne ofere un film despre care nicodată nu vom putea zice că „și-a bătut joc” de carte. Și chiar dacă pare greu de crezut, sunt câteva aspecte pe care filmul le-a adus în plus față de carte, iar unul dintre cele mai importante este coloana sonoră, o melodie memorabilă, pe care ori de câte ori o auzi nu poți să ai în fața ochilor decât o scenă magistrală: scena dansului. Muzica a fost compusă special pentru film de Mikis Theodorakis și este inspirată din două cântece tradiționale cretane, iar coregrafia îi aparține lui Giorgos Provias, și deși acum este cunoscut sub numele de Sirtaki, la început a fost numit „Zorba's dance”, devenind rapid un dans grecesc popular.
         Filmul oferă momente extraordinare de dramă și comedie, ce se desfășoară într-un minunat peisaj pitoresc cretan, filmat în impresionante imagini alb-negru. Cu un scenariu ce rămâne fidel romanului, dialoguri profunde ce trec dincolo de aparențe, Alexis Zorba oferă o lecție de viață, o lecție despre valori, despre prietenie, o lecție despre ceea ce contează în viață și cum să-ți găsești fericirea în lucruri mărunte.
         Performanțele tuturor actorilor sunt admirabile și realizate cu profesionalism, însă cel care iese în evidență cu o interpretare atât de aproape de perfecțiune este Anthony Quinn. Un personaj exuberant, un țăran excentric și impulsiv, actorul îi dă personajului un plus de entuziasm molipsitor, oferind o interpretare plină de viață, un joc actorices memorabil ce cu greu poate fi egalat. Anthony Quinn s-a născut pentru acest rol.
        Un film plin de energie, fidel cărții, dar în același timp creativ, Alexis Zorbas este o lecție despre cum ar trebui realizată o ecranizare. 


4 comentarii:

  1. Nu am vazut filmul, dar e pe lista mea "scurta". Ce mi-a zis insa cineva: diferenta dintre carte si film este MUZICA!

    Avantajul mare al filmului. Si nu doar al astuia. Cand o sa-l vad, revin cu un comentariu despre el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact marea diferenta dintre carte si film chiar este muzica. iti imaginezi ca in carte sunt mai multe detalii mai multe dialoguri, dar filmul chiar a reusit sa surprinda esentialul.
      astept parerea ta, dar eu cred ca o sa-ti placa

      Ștergere
  2. am o respingere(pe care nu o pot explica decat prin calitatea filmarii) pentru filmele facute inainte de 2000... dar asta cu siguranta o sa-l vad... m-ai convins:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da sunt multe filme inainte de 2000 care au o calitate slaba, presupun ca se datoreaza faptului ca se experimenta mult, se incercau multe tehnici noi. dar eu te incurajez sa vezi Zorba si te astept cu o parere.

      Ștergere