marți, 28 august 2012

Nacho Criado - Agentes Colaboradores


         Muzeul Reina Sofia încântă Madridul cu o expoziție specială, o celebrare a artistului Nacho Criado, în galeriile muzeului din Parcul Retiro.
         Nacho Criado (Mengibar 1943 - Madrid 2010) a studiat arhitectura si sociologie la Madrid, respectiv Barcelona. În 1969 s-a stabilit la Madrid, locul de reședință până la moartea sa. A fost considerat unul dintre cei mai importanti artisti spanioli din ultimii ani, și în special, apreciat pentru contribuțiile sale ca pionier al artei conceptuale și experimentale spaniole.
         Expoziția Agentes Colaboradores conține opere ale artistului de mai bine de 4 decenii, timp în care artistul a utilizat diverse forme de arta (instalație, sculptură, fotografie, video, arhitectură) prin intermediul cărei își exprimă reflexia asupra unor concepte precum timpul si viitorul, contrastul între idee și materia finită, destinul operei intre construcție și deconstrucție, sau sensul ruinei și al deșeurilor.
Opera lui Criado se folosește de strategiile artei contemporane  într-un sens larg: interesul pentru utilizarea obiectelor și elementelor la „îndemână”, ca materie primă și limbaj în exprimarea gândurilor.
       Titlul expoziției este inspirat dintr-o declarație a artistului în care vorbea despre minima implicare a artistului în realizarea operei sale, ceea ce permitea ca restul elementelor din lume să o completeze ca agenți colaboratori .
       În Palacio de Velasquez se află o selecție a operei artistului, ce relevă capacitatea sa de a adopta diverse practici artistice fără a se asocia vreunui grup sau mișcare artistică specifică. Practici artistice precum arte povera, instalația, sculptura, fotografia, video, arhitectura, performance, land art și body art, acționează în calitate de instrumente de cercetare a relației dintre idei și referințe din trecut. Piesa principală, ce adună toate ideile și elementele expoziției, No es la voz que clama en el desierto (Nu este glasul celui ce strigă în pustiu), este o instalație realizată în 1990,  din fier și sticlă și exprimă tensiunea dintre discurs și tăcere, dintre construcție și distrugere, o aluzie către destinul umanității.
        În Palacio de Cristal, este reconstituită expoziția Piezas de agua y cristal (Părți de apă și sticlă), pe care Criado a prezentat-o în 1991, în același loc. Această expoziție, a cărui element principal este sticla spartă, exprimă o nouă tensiune, un concept asupra viitorul în stadiu de ruine.
Dacă, din întâmplare, aveți drum spre Madrid până pe 1 octombire, expoziția Nacho Criado – Agentes Colaboradores este un must-see.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu