sâmbătă, 27 octombrie 2012

Top 10 - Filme de privit de Halloween

    Nu prea sunt eu de acord cu sărbătorile împrumutate de la americani, dar cu Halloween-ul este diferit, este ceva mai special. Ideea de a face un maraton de filme horror și să ne prefacem că ne speriem în timp ce savurăm o plăcintă cu dovleac nu sună rău deloc, sau cel puțin așa îmi petrec eu noaptea de Halloween. Conceptul de bază s-a schimbat chiar și în țara de origine, dacă în trecut oamenii se întreceau în cât de înfricoșetoare erau costumele fiecăruia, acum se pare că e ceva de genul „cine e mai sexy în costumul de Halloween”. Vrăjitoare, demoni, spirite etc., au fost înlocuite cu supereroi, prințese, costume de epocă sau celebrități, dar eu mă prefac că nu observ acest aspect și rămân la stilul vechi.
   Dacă mai este cineva care este de aceeași părere cu mine, am câteva recomandări pentru noaptea cu pricina. O selecție a filmelor care, pentru mine, redau cel mai bine atmosfera nopții de Halloween.
    10. The Nightmare Before Christmas - probabil vă întrebați ce este atât de înfricoșetor la acest film... absolut nimic, dar este un film perfect cu care să începi noaptea de Halloween, o spune chiar numele. Este filmul pe care eu îl văd de două ori pe an, de Halloween și bineînțeles de Crăciun. În plus nu poți să treci peste această noaptea fără să asculți melodia ce a devenit un simbol al Halloween-ului - „This is Halloween”
     9. A Nightmare on Elm Street - Freddy a devenit un simbol al celei mai înfricoșetoare noapte din an, nu cred că există vreo petrecere la care cineva să nu fie costumat ca domnul Krueger. Și chiar dacă acum poate  ni se pare naiv, de dragul vremurilor trecute, vremurilor copilăriei, nu putem să-l excludem din listă, bineînțeles vorbesc despre miniseria anilor '80 și nu despre dezastrul din 2010. 
One, two, Freddy's coming for you.

Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again."
        Child's Play - în aceeași categorie cu Freddy, film naiv dar cu un personaj memorabil ce a devenit un simbol intră și celebra păpusă, ce nu putea să lipsească din listă, Chucky.
     8. Halloween - numele spune totul, însă pentru mine reușită este doar varianta din '78
     7.The Texas Chainsaw Massacre, 1974 - un alt personaj memorabil și mereu în topul preferințelor în materie de deghizări de Halloween este  Leatherface.
    6. The Others - un film plin de suspans și imprevizibil, cu o atmosferă specială, o producție excelentă a lui Alejandro Amenabar.
     5. Nosferatu, 1922 - să nu credeți că un film mut nu poate fi înfricoșetor, vorbim totuși de Nosferatu, un clasic și despre unul dintre cele mai memorabile, terifiante și impunătoare personaje ale genului horror. Obligatoriu de văzut.
     4. The Shining - Imprevizibil, lipsit de clișee, plin de suspans și mult mai bun decât cartea, The Shining are pachetul complet.
     3. Dracula, 1992 - vizual, filmul lui Coppola, este un adevărat spectacol, jocuri de umbre si lumini si decoruri magnifice crează o atmosferă specială perfectă pentru o astfel de noapte, din care nu putea să lipsească celebrul personaj al lui Bram Stoker.
      2. The Exorcist - dacă vrei cu adevărat să te sperii și să nu mai dormi vreo săptămână asigură-te că nu ratezi unul dintre cele mai înspăimântătoare filme realizate vreodată. O capodoperă a genului horror.
       O altă capodoperă a cinematografiei, pe aceeși temă, este și Rosemary's Baby. Totuși pentru sănătatea sufletului tău alege doar unul dintre ele, ambele într-o singură noapte ar putea fi prea mult.
      1. Suspiria - nu există film cu tema vrăjitoriei mai bine realizat, mai artistic și mai înspăimântător decât Suspiria, este unul din filmele mele preferate și îl amintesc ori de câte ori am ocazia. Un must-see în noaptea de Halloween.
    Bonus:

Dacă tot am început noaptea pe note muzicale cu The Nightmare Before Christmas, propun să o terminăm într-un mod relaxant și comic, necesar după o noapte atât de înspăimântătoare, dar păstrând totuși atmosfera specifică și ce poate fi mai potrivit decât Beetlejuice sau The Rocky Horror Picture Show

   Dacă aveți completări la listă, nu ezitați, aștept și recomandările voastre.





8 comentarii:

  1. De cand astept sa fie prea mult... iti multumesc pentru rosemary's baby:)... il iau cu exorcistu' la pachet:-s! Halloween Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti curajos si rosemary's baby si exorcistul intr-o noapte :)). Happy (scary) Halloween

      Ștergere
  2. Nu mi-ai spus ca ai facut si tu un top:) Maria, ai tinut doar pentru tine:p. Felicitari pentru alegeri. Eram sigura ca "nightmare before christmas" va fi in lista, alaturi de "suspiria". nici eu nu as avea curaj sa urmaresc "rosemary's baby" si "the exorcist" in aceeasi seara:) aplaud curajul sau nebunia? "the others"? lovely!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Angela.
      :)) eu l-am promovat pe facebook probabil nu te-ai conectat tu prea mult in perioada respectiva.
      este imposibil sa nu pui the nightmare before christmas intr-o asemenea lista, numele spune totul, iar atmosfera este perfecta pentru Halloween.
      cu lista ta, lista mea, plus a lui marian de la rasariti de pe fix, avem atat de multe optiuni incat nici nu stiu cu care sa incep

      Ștergere
  3. Filmele lui Dario Argento sunt un capitol la care n-am ajuns inca.. tot imi promit sa incep cu Suspiria dar imi intra altele in fata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa ajungi si la acest capitol, este ceva diferit, o experienta unica si impresionanta. suspiria e un bun inceput si eu tot cu el am inceput.

      Ștergere
  4. Imi place ! O selectie foarte buna cu filme unul si unul. As recomanda, ceva mai recent intradevar, si anume serialul Masters of Horror (2005). Chiar daca sunt pe episoade, nu au legatura intre ele, fiind de fapt niste mini-filme (unul dureaza 1 ora), asa ca pot fi urmarite in orice ordine. Nu e excelent, dar sunt cateva episoade chiar reusite. Eu zic ca merita aruncata o privire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca iti place selectia mea,
      multumesc de recomandare, chiar cautam un serial nou, si mai ales unul horror, nu am mai vazut de mult, parca mi-ai citit gandurile :))
      o sa ma uit si revin cu impresii

      Ștergere