duminică, 17 iulie 2011

Elizabeth: The Golden Age

Elizabeth: The Golden Age - 2007
Regie: Shekhar Kapur
Scenariu: Michael Hirst
                    William Nicholson
Distribuție: Cate Blanchet
                       Clive Owe
                       Geoffrey Rush
                       Abbie Cornish
                       Samantha Morton
       Gen:Dramă    


































          Istoric









                  Trebuie să specific încă de la început că aveam așteptări mari de la acest film. Ținând cont de distribuție, tema filmului, dar mai ales pentru faptul că Elizabeth (1998) a fost un film destul de bun, mă așteptam ca și continuarea să fie cel putin la același nivel, însă din păcate aceste așteptări mi-au fost înșelate.
      O să încep totuși cu părțile bune ale filmului și anume: decorul si costumele, absolut impresionante, se vede preocuparea pentru redarea atmosferei epocii în cele mai mici detalii, și nu în ultimul rând prestația inegalabilă a lui Cate Blanchet. În ceea ce o privește pe Cate Blanchet nici nu mă așteptam la altceva, având în vedere prestația din primul Elizabeth și urmărind-o de-a lungul timpului și de data aceasta mi-a confirmat așteptările, însă din păcate talentul și expresivitatea ei oricât de mult ar conta, nu sunt suficiente pentru a salva un scenariu destul de slab.
      Filmul ne prezintă o pagină din domnia Reginei Elizabeth și anume perioada conflictului cu Spania și procesul lui Mary Stuard. Dacă prestația lui Cate m-a impresionat în ceea ce privește interpretarea reginei, nu aceași lucru pot să spun si despre Clive Owen, care îmi pare mai degrabă un personaj ajuns cu mașina timpului într-o perioadă nepotrivită. Pe scurt rolul nu i se potrivește, nu se încadrează în atmosfera filmului, iar personajului său mi se pare că i se dă prea multă importanță, având în vedere subiectul filmului.
     Scenariul este mai degrabă haotic, plin de mărunțișuri și detalii neînsemnate, iar teme esențiale sunt expediate sau tratate superficial. Se insistă prea mult pe așa zisa idilă dintre Elizabeth și Raleigh și complicațiile iscate de aici, iar marea luptă finală e taratată superficial și rapid, încât îți dă impresia că au cheltuit toți banii pe costume si decor și au decis să trateze cât se poate de „economic” una dintre cele mai importante scene ale filmului.
    Pe scurt „Elizabeth: the Golden Age” este un film ce merită văzut pentru prestația lui Cate Blanchet, costume, decor si imagine și....cam atât.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu