duminică, 22 aprilie 2012

Top 10 - Jack Nicholson

   Azi 22.04.2012 Jack Nicholson împlinește 75 de ani. La mulți ani unuia dintre cei mai buni actori din toate timpurile. 
Acestea sunt 10 dintre performanțele lui Jack Nicholson, pe care eu le consider a fi cele mai bune, deși este destul de greu să aleg doar 10.
   10. Frank Costello - The Departed
     A interpretat acest rol la 70 de ani și a demonstrat tuturor că încă nu și-a pierdut vitalitatea și mai are multe de oferit în cinematografie.
         Melvin Udall - As Good As It Gets
       Numai un actor precum Jack Nicholson poate face simpatic un personaj care urăște pe toată lumea. 
"Never, never, interrupt me, okay? Not if there's a fire, not even if you hear the sound of a thud from my home and one week later there's a smell coming from there that can only be a decaying human body and you have to hold a hanky to your face because the stench is so thick that you think you're going to faint. Even then, don't come knocking.”
     9Frank Chambers - The Postman Always Rings Twice
     O adaptare uimitoare a romanului cu același nume. Un film memorabil cu performanțe memorabile și atât de realiste încât pe tot parcursul filmului se întinde o atmosferă tensionată.
     8. George Hanson - Easy Rider
     Este rolul care îl aduce în atenția criticilor și a publicului, aducând-i în același timp prima nominalizare Oscar, din carieră, pentru un rol secundar. Personajul lui Jack nici nu apare până la jumătatea filmului, însă a fost suficient pentru ca tânărul actor să se facă remarcat și să primească și o nominalizare Oscar. Putem spune că Jack le-a „furat” filmul lui Petre Fonda și Dennis Hopper, care trebuia să fie vedetele filmului.
     7. Joker / Jack Napier - Batman
       Un Joker înfricoșător, nebun și amuzant în același timp, un rol excelent al lui Nicholson
       P.S. Nu pot să înțeleg de ce majoritatea simt nevoia să compare Joker-ul lui Nicholson cu Joker-ul lui Heath Ledger, sunt viziuni total diferite, nu există comparație. Fiecare a fost genial în stilul lui și în viziunile pe care le-au avut regizorii care sunt prea diferite pentru a fi comparate.
     6. Garrett Breedlove - Terms of Endearment
      Pentru mine Terms of Endearment a fost o surpriză. Am decis să vad filmul doar pentru Jack Nicholson, fără să știu nimic altceva despre el, și am rămas cu adevărat surprinsă nu numai de performanța minunată a lui Jack, dar și de realizarea filmului. Un film excelent și o performanță pe măsură.
     5. Nathan R. Jessup - A Few Good Men
        "You can't handle the truth!" - epic
     4. J. J. Gittes - Chinatown
        Rolul lui Gittes i-a venit ca o mănușă lui Jack. Unul dintre cele mai bune filme noir și una dintre cele mai bune performanțe.
     3. Jack Torrance - The Shining
       The Shining este printre puținele adaptări care, în opinia mea, sunt mai bune decât cărțile. Am citit cartea și mi-a plăcut, însă filmul este mult mai bun, cât despre interpretarea lui Jack....„Here's Johnny!”....este senzațională, este mai mult decât mă puteam aștepta când am citit cartea.   
     2. Robert Eroica Dupea - Five Easy Pieces
     Easy Rider este filmul care îi aduce prima nominalizare Oscar, pentru rol secundar, însă Five Easy Pieces este filmul care îi aduce prima nominalizare pentru un rol principal. Five Easy Pieces este un film excelent, iar interpretarea lui Nicholson este inimaginabil de bună, reușește cu ușurință să-ți transmită trăirile și frustrările unui personaj extrem de dificil.
     1. Randle Patrick McMurphy - One Flew Over the Cuckoo's Nest
     Jack Nicholson face un rol incredibil, este una dintre cele mai bune si cele mai memorabile interpretari din toate timpurile. A reușit să surprindă atât de bine personajul încât  îți este imposibil să îți imaginezi pe altcineva în acest rol. Este filmul care îi aduce primul premiu Oscar pentru interpretare, deși până atunci mai fusese nominalizat de trei ori pentru rol principal și o dată pentru rol secundar.
Vouă care rol al lui Jack v-a plăcut cel mai mult?





6 comentarii:

  1. Nu ma pot decide care este pentru mine pe locul I: The Shining sau One Flew Over the Cuckoo's Nest. Totusi cred ca inclin inspre primul mai mult. Privirea aceea face tot rolul si parca te bantuie :) Super actor, super top !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e greu sa alegi pentru ca in fiecare film e unic, e diferit, intra foarte bine in pielea oricarui personaj

      Ștergere
  2. Primele doua locuri in viziunea ta sunt aceleasi cu ale mele.
    In rest, mici schimbari, dar in esenta un actor exceptional!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da e exceptional, numai prin superlative poti sa-l caracterizezi

      Ștergere
  3. Excelent articolul, Maria! Si pe mine ma incearca sentimentele Adrianei Zavoi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :) intradevar privirea lui din The Shining iti da fiori, memorabil rol

      Ștergere