joi, 3 mai 2012

Before Night Falls

An: 2000
Regie: Julian Schnabel
Distribuție: Javier Bardem
                 Johnny Depp 
                 Olatz López Garmendia
                 Sean Penn
                 Olivier Martinez              
      Faptul că Javier Bardem este un actor extrem de talentat, probabil unul dintre cei mai buni ai generației sale, este un lucru de necontestat. Este genul de actor care își ia fiecare rol în serios, și-l tratează cu pasiune și implicare și care te poate convinge să vezi un film, doar dacă are numele pe poster. Dar vă mai amintiți care este filmul în care l-ați remarcat pentru prima dată. Primul film cu Bardem, pe care eu l-am văzut, este și unul dintre cele mai bune filme ale actorului, Before Night Falls. 
Dar, Before Night Falls nu este acel gen de film care strălucește doar datorită interpretării senzaționale ale unui actor, filmul este un succes la toate capitolele. Extrem de bine realizat, se poate încadra cu ușurință într-un top al celor mai bune filme biografice.
     Filmul ne prezintă viața lui Reinaldo Arenas, poet și romancier cubanez, care a emigrat în SUA în 1980 și a murit 10 ani mai târziu, sărac și singur în New York. După 3 ani de la moartea sa „Before Night Falls” va fi considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului 1993. 
      Fără a realiza un film haotic și „grăbit”, Schnabel reușește să cuprindă întreaga viața a scriitorului, de la copilăria petrecută într-o zonă rurală săracă, la experiența revoluției, dificultățile pe care le întâmpină datorită orientării sexuale, privarea de libertate, la exilul din 1980 și până la moartea sa în 1990. 
    Regizorul reușește mai mult decât să ne înșire evenimente din viața unui scriitor, el creează un film intim și sensibil despre un om care toată viața sa a fost în căutarea libertății, pe care niciodată nu a avut-o pe deplin. De asemenea regizorul se folosește destul de des de aluzii, nu dă totul „de-a gata”, demonstrând creativitate, dar și încredere în inteligența publicului.
     Johnny Depp face un excelent dublu rol ca locotenentul Victor și travestitul Bon Bon, a cărui apariție, amuzantă și de nerecunoscut dă o notă de umor filmului. Bon Bon este cel care îl ajută pe Arens atunci când este în închisoare, să scoată romanul afară din închisoare.... prin metode mai ciudate.

      După cum am mai spus, interpretare lui Bardem este senzațională, iar ceea ce face el cu acest rol este o lecție de actorie. Pe lângă asemănarea izbitoare cu Arenas, Javier reușește să-i surprindă foarte bine caracterul. El nu  portretizează un homosexual standard, așa cum vedem în majoritatea filmelor, ci o persoană ale cărui gesturi, expresii și limbaj sunt specifice pentru el, și care îi reflectă personalitatea lui, fără să respecte vreun „etalon gay”. Fiecare cuvânt, fiecare gest, fiecare privire a actorului ne spune ceva despre personaj.
      Before Night Falls nu este un film biografic convențional, este creativ, un film poetic și dramatic, dar fără nici o urmă de melodramă, pentru că în spatele acestui dramatism se află o poveste puternică, despre iubirea pentru literatură și lupta pentru libertate. 
      O interpretare memorabilă și un film de neuitat.


6 comentarii:

  1. Super recenzie! Mi-a placut atat de mult filmul... iar despre Johnny Depp si Javier Bardem nu am cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, exact cum am zis si in articol, e o lectie de actorie..

      Ștergere
  2. Chiar ca super recenzie! Ma faci sa-mi para rau ca nu l-am vazut...:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu l-am vazut dar m-ai facut curioasa :)

    RăspundețiȘtergere