vineri, 11 noiembrie 2011

Amores Perros

An: 2000
Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu
Scenariu: Guillermo Arriaga
Distribuție: Gael García Bernal
               Emilio Echevarria
               Goya Toledo
    „Amores Perros”, un film de o sinceritate violentă cum rar ați mai văzut în instoria cinematografiei, este unul dintre cele mai bune filme ale regizorului Alejandro Gonzalez Inarritu. Filmul este considerat primul film din trilogia lui Inarritu despre moarte fiind urmat de „21 Grams” și „Babel”. Chiar daca durează mai mult de 2 ore, nu te lasă să te plictisești nicio secundă, este crud și intens de la început până la final și te face să te gândești mai bine asupra deciziilor pe care le iei în viață.
     Filmul este împărțit în trei capitole, reprezentând trei povești distincte legate de un accident de mașină care aduce personajele împreună pentru scurt timp. Primul capitol „Octavio și Susana” spune povestea unui tânăr care este îndrăgostit de soția fratelui său și care încearcă să o convingă pe aceasta să fugă cu el. Pentru a avea bani Octavio își înscrie câinele la lupte pentru câini. Cel de-al doilea capitol „Daniel și Valeria” ne prezintă povestea unui bărbat care își părăsește familia pentru Valeria, o femeie mai tânără și celebră. Relația celor doi însă nu mai pare a fi atât de fericită după accidentul în care este implicată Valeria. Al treilea capitol „ El Chivo și Mauro”, segmentul final, se referă la un fost profesor, care a fost implicat în mișcări revoluționare din cauza cărora a stat la închisoare 20 de ani. El apare de-a lungul filmului ca un vagabond cu o haită de câni urmându-l mereu, mai târziu aflăm însă că este și un asasin profesionist și că încearcă să intre în contact cu fiica sa pe care a părăsit-o când au inceput mișcările revoluționare. 
    Cele trei povești sunt unite de accidentul de mașină dar, în acelasă timp protagoniștii au în comun iubirea față de animale. Câinii sunt importați pentru fiecare personaj din poveste, scoțând astfel în evidență și tema de loialitate. Cu toate că poate părea contradictoriu, filmul scoate în evidență și o altă temă esențială și anume cruzimea, cruzimea față de animale și reciproc, cât și cruzimea între oameni. 
   Un film complex și tulburător, foarte bine realizat, cu un scenariu, dar și o regie originală, ce scoate în evidență cât de „mizerabilă” poate deveni viața unui om datorită unor decizii greșite, cât și a unor sentimente necontrolate.

2 comentarii:

  1. multa vreme am crezut ca 21 de grame e cel mai bun film a lui Inarritu, dar lucrurile nu sunt chiar asa(precizez totusi ca n-am vazut Biutiful). Amores Perros e mai bine gandit, mai bine regizat si mai original, dar probabil distributia non americana il face mai putin atragator.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, probabil datorita distributiei non americane sunt foarte multi care au evitat sa vada filmul, ma bucur ca nu te afli in aceasi categorie. Cat despre Biutiful iti spun sincer ca si-a meritat nominalizarile la oscar atat pentru cel mai bun film strain cat si pentru cel mai bun actor, Javier Bardem, iti recomand sa-l vezi. Eu personal pana acum, tot Amores Peros cred ca este cel mai bun film al regizorului.

    RăspundețiȘtergere