duminică, 6 noiembrie 2011

Blue Valentine

An: 2010
Regie: Derek Cianfrance
Scenariu: Cami Delavigne
               Derek Cianfrance
               Joey Curtis
Distribuție: Ryan Gosling
                 Michelle Williams
                 Mike Vogel
         O dramă emoționantă despre destrămarea unei relații, Blue Valentine ne prezintă o familie simplă, o familie în care mulți se pot regăsi, fără a recurge la trucuri specifice Hollywood-ului, fără melodramă și romantism patetic. Povestea este sinceră și realistă, și deși pare a fi un subiect „epuizat” - destrămarea unei relații- Blue Valentine este original prin abordarea subiectului și prin faptul că ne prezintă exact momentul în care relația „se luptă” pentru o ultimă scânteie.
     Cindy și Dean sunt un cuplu de tineri căsătoriți care se luptă cu o căsnicie ce se distruge pe zi ce trece și cu creșterea fiicei lor Frankie. Chimia dintre Michelle Williams și Ryan Gosling, este atât de evidentă încât îți este imposibil să-ți imaginezi pe altcineva în aceste roluri, cei doi actori ilustrând foarte bine personalitățile lui Cindy și Dean. Nici măcar pentru o clipă nu-ți vine să crezi că aceasta nu ar fi viața lor și sunt doar doi actori foarte talentați cu o performanță impecabilă. Însă ceea ce impresionează și mai mult este faptul că cel doua personaje nu au nimic special, nu prezintă un tip anume, sunt oameni care ar putea fi oricare dintre noi, oameni simpli care au avut vise și ambiții ca oricare dintre noi și care acum trec prin probleme prin care ar putea trece oricine, ne este imposibil să spunem în acest caz „niciodată nu ar putea să mi se întâmple asa ceva” și poate acesta este și lucrul care ne sperie, ne provoacă sentimente de frustrare și ne face să trăim aceste momente cot la cot cu ei.
    Încă de la început se simte monotonia și neîmplinirea din relația dintre cei doi, iar când vedem și începutul relației lor, acest lucru devine din ce în ce mai trist și ne face să ne întrebăm „oare chiar nu se mai putea face nimic?”. Filmul alternează secvențe de la începutul relației cât și din prezent, fiecare fir narativ ajungând la un moment dat la momentul lui culminant. Cu toate că la sfârșit este destul de greu să spui cine deține partea mai mare de vină, sau dacă este vina cuiva în mod direct, într-un mod foarte subiectiv am fost mai mult de parte lui Dean, în cele din urmă el a fost cel care a încercat cel mai mult să salveze relația și care a acceptat și a iubit un copil, care nu este al lui, ca și cum ar fi fost copilul lui.
  Regizorul, Derek Cianfrance, spune că lucrează la acest proiect de 11 ani, dar așteptarea a meritat cu siguranță, filmul a fost produs în cel mai potrivit moment și cu cei mai potriviți actori cu putință.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu