marți, 7 februarie 2012

Drive

An: 2011
Regie: Nicolas Winding Refn
Scenariu: James Sallis
              Hossein Amini
Distribuție: Ryan Gosling
                 Carey Mulligan
                 Bryan Cranston
                 Christina Hendricks
                 Oscar Isaac
    Am citit pe multe site-uri, bloguri, cum că, Drive ar fi unul dintre cele mai bune filme ale anului și nu-mi venea să cred. Din sinopsis părea un alt film de acțiune cu actori în vogă. În sfârșit, am decis să-l văd și nu-mi vine să cred că nu l-am vizionat mai devreme, recunosc am greșit, mi-am format o părere înainte să văd filmul, ați avut dreptate, chiar este unul dintre cele mai bune filme ale anului.
    Drive este o lecție de stil pentru Hollywood-ul contemporan. Bazat pe romanul lui James Sallis spune povestea unui cascador (Ryan Gosling), care activează și ca șofer pentru tâlhari în timpul unui jaf. Personajul este foarte bine construit, și foarte bine jucat de Gosling și chiar dacă pe parcursul filmului rostește doar câteva replici, tăcerea lui, expresiile și comportamentul transmit mai mult decât mii de cuvinte. Șoferul, despre care nu știm mai nimic, nume, familie, trecut, îl are ca agent pe Shannon, un mafiot de talie mică. Acesta plănuiește să-i construiască o mașină cu care să poată participa pe un circuit profesionist, iar pentru acest plan a găsit și investitori. Protagonistul se îndrăgostește de Irene (Carey Mulligan), vecina sa, care are un copil, Benicio, și un soț în închisoare (Oscar Isaac). El simte nevoia să o ajute atâta timp cât soțul ei este în închisoare, dar și când acesta este eliberat. Un jaf ratat, tocmai din dorința de a o ajuta pe Irene, va schimba totul și va duce încet, încet către prăbușirea tuturor planurilor.
    Ceea ce este cu adevărat special, este faptul că fiecărui actor din film, indiferent cât de important este rolul lui i se dă ocazia să-și demonstreze calitățile actoricești, fiecare personaj este construit cu grijă și minuțiozitate, fiecare personaj (în special personajul principal), este învăluit într-un aer misterios, enigmatic. Fără a se folosi de replici siropoase, declarații de dragoste afectuoase sau momente tandre, performanțele celor doi actori, dar și un scenariu foarte bine construit, reușesc să ne transmită chimia dintre cele doua personaje, momentele tăcute, privirile lungi sunt suficiente și spun mai mult decât orice declarație de dragoste.
Protagonistul devine un erou fără etichetă sau o semnătură anume, așa cum ne-au obișnuit eroii filmelor de acțiune, el este un erou mai mult într-un sens alegoric.
    Nicolas Winding Refn a câștigat pe merit premiul pentru regie la Cannes, el aduce filmului un aer european, pe care nu știu cât de bine l-a gustat publicul american, obișnuit cu un anumit tipar al filmelor de acțiune ce se repetă la nesfârșit. Atmosfera sumbră, misterioasă, calmă, dar în niciun caz relaxantă, ne duce cu gândul la un film noir, dar nu tradiționalul noir, este mai mult un „modern noir”, dacă pot să-l numesc așa... Filmul te cucerește din punct de vedere vizual, fiecare detaliu este tratat cu grijă și atenție, putem spune că este o dovadă de respect pentru industria cinematografică, dar și pentru public.
    Soundtrack-ul nici nu putea fi mai bine ales, este potrivit pentru fiecare imagine în parte, susține atmosfera enigmatică a filmului, dar în același timp este discret, nu-ți distrage atenția de la scene.
    Drive este un film ce nu trebuie ratat indiferent de genul preferat, este un film care te va face să experimentezi o serie de trăiri diferite, neașteptate pe tot parcursul lui, este original și imprevizibil. Este cu siguranță unul dintre cele mai bune filme ale anului.

6 comentarii:

  1. Ma bucur ca ti-a placut. Si pentru mine Drive e unul dintre cele mai bune filme ale anului. Refn e un regizor talentat. Construieste niste personaje senzationale, ii inzestreaza cu un pic de nebunie pentru a rezista vietii de zi cu zi.Pacat ca nu a fost nominalizat la Oscar. Se vede ca gusturile americanilor(care cred ca se asteptau la actiune de la inceput pana la sfarsit) sunt diferite de ale europenior.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord merita o nominalizare, dar m-am convins si cu marele show numit oscar, e mai mult un joc de simpatii, cu mici exceptii castiga cel mai popular actor si filmul cu cel mai mare buget

    RăspundețiȘtergere
  3. O recenzie foarte reusita! Sincere felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vin, vin, nu trebuie sa astepti :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. :)

    Asta a fost reactia mea dupa ce am citit primele propozitii.
    Mai mult nu are rost sa spun. ;)

    RăspundețiȘtergere