sâmbătă, 18 februarie 2012

Top 10 - Performanțe

     Mai sunt câteva zile până la premiile Oscar 2012 și cred că în nici un an nu am fost mai indiferentă decât anul acesta. mi se pare unua dintre cele mai slabe ediții în ceea ce privește nominalizările. Nu spun că nu au fost filme bune, sau performanțe foarte bune, pentru că au fost, dar nimic care să mă impresioneze, nu cred că o să-mi amintesc de nici unul dintre rolurile de anul acesta, peste câțiva ani. Așa că am decis să fac un top al celor mai bune performanțe de-a lungul timpului. Acestea sunt, pentru mine, cele mai memorabile roluri:
10. Marion Cotillard - Edith Piaf, La Vie en Rose. 
      Filmul nu este atât de bun pe cât se vrea a fi, dar performanța lui Marion Cotillard este incredibilă. Transformarea fizică a actriței este impresionantă, dar acesta nu este singurul lucru care face acest rol o interpretare demnă de Oscar. Cotillard oferă una dintre cele mai spectaculoase și mai inspirate performanțe din istoria filmului, este cu adevărat de neuitat. La Vie en Rose înseamnă Marion Cotillard
  9. Heath Ledger - Joker, The Dark Knight. 
    Heath Ledger este un actor care și-a dovedit talentul încă din primele sale filme și un actor care a evoluat cu fiecare film realizat. A avut roluri dintre cele mai diverse și s-a descurcat foarte bine de fiecare dată, dar rolul din The Dark Knight a fost apogeul carierei sale și din păcate și penultimul film. Un actor promițător, care s-a stins mult prea devreme, a realizat unul dintre cele mai memorabile roluri, performanța sa din The Dark Knight va rămâne, cu siguranță, ca una dintre cele mai bune performanțe în cinematografie. O performanță tulburătoare, un nou portret al răului în cinematografie, va fi un punct de reper pentru rolurile negative. El a creat un personaj atât de îngrozitor și de imprevizibil, un geniu malefic, a reușit să ducă conceptul creat în jurul personajului Joker, la un alt nivel, nemaiîntâlnit în niciun film Batman. Toată atenția care i se atribuie, nu se datorează faptului că a murit imediat după filmări, ci faptului că a realizat o performanță memorabilă a unui rol negativ. Chiar dacă excelează și la capitolul regie și scenariu, The Dark Knight este, cu siguranță, filmul lui Ledger, performanța lui este un spectacol în sine.
  8. Edward Norton - Derek Vinyard, American History X. 
     Un personaj atât de controversat cu o evoluție psihologică impresionantă îi aduce lui Edward Norton statutul de, unul dintre cei mai buni actori ai generației sale. Totuși actorul pierde Oscarul în 1999 în favoarea lui Roberto Benigni (La Vita e Bella).
  7. Meryl Streep - Sophie Zawistowska, Sophie's Choice. 
     Sophie's Chioce nu este cel mai bun film în care a jucat Meryl Streep, dar interpretarea rolului Sophie Zawistowska este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune performanțe ale actriței. Actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar, 14, Meryl Streep, ne oferă în Sophie's Choise o interpretare claustrofobică, o interpretare ce te ține cu sufletul la gură, nu te lasă să respiri nicio clipă, este o lecție de actorie.
  6. Anthony Hopkins - Hannibal Lecter, The Silence of the Lambs.
     Unul dintre cei mai iubiți actori, joacă unul dintre cele mai înfricoșătoare personaje din industria cinematografică, și o face atât de bine. Anthony Hopkins apare în film aproximativ 25 de minute și cu toate astea reușește să transmită atât de mult, încât primește și un Oscar. Probabil cel mai bun rol al lui Hopkins, este un rol memorabil, o performanță de referință.
  5. Al Pacino - Frank Serpico, Serpico. 
     De cele mai multe ori când te gândești la un actor, îți vine în minte un singur rol, cel mai impunător rol sau rolul care l-a consacrat, dar când vine vorba de Al Pacino nu mă pot gândi la un singur film. Cum poți să alegi care este cel mai bun rol dintre Michael Corleone (The Godfather), Frank Serpico (Serpico), Sonny Wortzik (Dog Day Afternoon), Tony Montana (Scarface) și Carlito Brigante (Carlito's Way)? Oricât de greu ar fi, am ales Serpico, ca fiind cel mai bun rol datorită complexității, dar și datorită evoluției personajului, lucru care ar putea pune în dificultate un actor, dar nu și pe Al Pacino.
  4. Vivien Leigh - Scarlett O'Hara, Gone With the Wind. 
     Nici filmul și nici cartea Gone With the Wind, nu m-au atras în mod special. Am citit și cartea, am văzut și filmul, dar nu pot spune că se află pe lista mea de filme preferat, însă performanța lui Leigh este pe lista mea, și cu siguranță este una dintre cele mai bune performanțe feminine din istoria filmului. Vivien Leigh joacă unul dintre cele mai complexe personaje atât din industria filmului, cât și din literatură, iar ceea ce reușește ea să facă cu acest personaj este absolut incredibil.
  3. Marlon Brando - Vito Corleone, The Godfather.
     Unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografie, cât și unul dintre cele mai memorabile personaje. Probabil a devenit un fel de clișeu să spui că cel mai bun film este The Godfather și personajul preferat este Vito Corleone, dar este un motiv bun pentru asta, ceea ce Coppola a făcut cu acest film, și Marlon Brando cu acest personaj, cu greu poate fi egalat. Nimeni de la Paramount nu l-a vrut pe Brando în acest film, noroc cu Coppola care nu s-a lăsat și a facut tot ce a vrut el, pentru că acest personaj parcă a fost scris special pentru Brando (citiți și cartea și o să vă dați seama că nimeni altcineva nu ar fi putut juca acest rol). Chiar dacă Brando a jucat doar în primul film, este primul de care ne amintim când ne gândim la The Godfather.
  2. Robert De Niro - Jake  LaMottaRaging Bull. 
     Când te gândești la cel mai bun rol al lui Robert De Niro este destul de greu să alegi între Jake La Motta, Travis Bickle (Taxi Driver)Jimmy Conway (Goodfellas)  și Vito Corleone (The Godfather). Totuși preferatul meu este rolul din Raging Bull deoarece ceea ce face De Niro pentru acest rol, atât fizic (la începu a trebuit să facă sport, să fie în formă, ca un adevărat boxeur, pentru ca mai apoi să se îngrașă aproximativ 27 kg), cât și pe plan emoțional este absolut impresionant. Actorul reușește să portretizeze un personaj atât de complex, un sportiv excelent, dar un om brutal, egocentrist, paranoic, capabil de gesturi șocante, un om care îți inspiră simpatie, milă și dezgust în același timp.
  1. Jack Nicholson - Randle Patrick McMurphyOne Flew Over The Cuckoo's Nest.
    Nicholson este genul de actor care reușește să facă din orice rol, un rol memorabil. Indiferent cât de bune sau slabe au fost filmele în care a jucat, performanțele lui nu au putut fi puse la îndoială nici măcar o dată. Preferatele mele sunt rolurile din Five Easy Pieces și One Flew Over The Cuckoo's Nest, iar cine a citit cartea One Flew Over the Cuckoo's Nest poate înțelege de ce am ales pe primul loc rolul lui McMurphy. A reușit să surprindă atât de bine personajul încât  îți este imposibil să îți imaginezi pe altcineva în acest rol.
 Alte performanțe ce merită precizate:  
Javier Bardem - No Country for Old Men; Mar Adentro
Bette Davis -All About Eve; What Ever Happend to Baby Jane
Joe Pesci - Goodfellas
Ingrid Bergman - Hostsonaten
Katharine Hepburn - The Lion in Winter
Ellen Burstyn - Alice Doesn't Live Here Anymore
Shirley MacLaine - Terms of Endearment
Orson Welles - Citezen Kane
Marcello Mastroianni - 8 1/2
Mickey Rourke - The Wrestler
Audrey Tautou - Amelie
Ana Torrent - Cria Cuervos
Adrien Brody - The Pianist
Cate Blanchet - Elizabeth
Nicole Kidman - Dogville
Samuel L. Jackson -Pulp Fiction
Christoph Waltz - Inglourious Basterds
Malcolm Mcdowell -A Clockwork Orange
Peter O'toole - Lawrence of Arabia
Helen Mirren - The Queen
Natalie Portman - Leon
Tatum O'Neal - Paper Moon
Gael Garcia Bernal -Amores Perros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu