vineri, 10 februarie 2012

The Tree of Life

An: 2011
Regie: Terrence Malick
Scenariu: Terrence Malick
Distribuție: Brad Pitt
                 Jessica Chastain
                 Sean Penn
      Dacă ar trebui să descriu The Tree of Life în câteva cuvinte, probabil cel mai potrivit termen ar fi - operă de artă. Mulți critici i-au reproșat chiar faptul că se îndepărtează prea mult de ceea ce înseamnă film, din dorința de a se apropia mai mult de artă, dar eu zic că tocmai acest lucru este cel care îl face special, deosebit. Este un film complex, profund și de un lirism cum nu am mai văzut în cinematografie de la filmele lui Tarkovsky, este o adevărată poezie în imagini. 
      The Tree of Life este cu siguranță un film memorabil pentru oricine îl vede, chiar dacă nu l-a apreciat, dar este de asemenea și un film neînțeles, din punctul meu de vedere. Mulți l-au considerat prea lung, eu în schimb îl consider prea scurt pentru tot ce are de spus. La o primă vedere subiectul pare simplu, dar dacă îl privești în profunzime este mult mai complex de atât și atinge mai mult teme. 
       Filmul urmărește evoluția lui, Jack, un băiat de 11 ani și familia lui. Educația pe care el și frații lui o primesc de la părinți este contradictorie, mama este blândă și crede că cea ai bună cale de urmat este calea iubirii, pe când tatăl lor încearcă să-i învețe să urmeze calea naturii, încearcă să-i facă să înțeleagă că nimic în viață nu este ușor și dacă vrei să fi luat în serios trebuie să fi dur, nu trebuie să te arăți vulnerabil. Jack încearcă să-i mulțumească pe amândoi, însă acest lucru ne este ușor, iar percepțiile lui încep să se schimbe atunci când un prieten moare înecat și un altul într-un incendiu. El devine furios pe tatăl său pentru agresivitatea lui. Din punct de vedere narativ filmul începe în anii '60 cu moartea unuia dintre copii, o moarte misterioasă despre care nu o să aflăm nici pe parcursul filmului, continuă cu imaginea lui Jack, în anii 2000, într-o lume modernă copleșit de amintiri din viața lui de adolescent. Urmează formarea universului și a vieții pe Pământ, și se întoarce la adolescența lui Jack. Cugetarea lui Jack asupra acestor lucruri o să-i schimbe percepția asupra existenței. 
      Prin prezentarea acestei familii, a percepțiilor lui Jack, Terrence Malick atinge teme mult mai complexe ca nașterea universului, evoluția vieții pe Terra, toate acestea ducând către principala temă a filmului, și anume, viziunea asupra existentei. Regizorul reușește să scoată în evidență frumusețea fiecărui lucru ce ne înconjoară, atât vizual, cât și auditiv. Un film profund, cu o atmosferă lirică, aduce un aer divin ce învăluie fiecare element ce compune Terra, și care te lasă cu o stare de nostalgie după vizionare. După cum am menționat, regia îmi amintește de filmele lui Tarkovsky, minuțioasă. cu filmări macro asupra elementelor naturii, accentul cade pe detalii, evidențiind astfel elementele profunde ale vieții.
      The Tree of Life este un film neînțeles acum, dar care toate șansele să devină un clasic, s-a întâmplat de atâtea ori în istoria cinematografiei. Nu spun ca este un film perfect, dar puterea mesajului și lirismul imaginilor, fac aproape imposibil de observat imperfecțiunile. Aș putea spune că filmul mizează poate prea mult pe religie, dar până la urmă aceasta este viziunea  regizorului, o viziune proprie și subiectiva, este dreptul lui să facă asta, la fel cum este dreptul publicului să aleagă dacă este de acord sau nu. 
      Unui regizor îi este cel mai ușor să transmită anumite mesaje publicului, până la urmă cinematografia, media în general, este cea mai ușoară formă de manipulare, iar Terrence Malick ne manipulează atât de frumos. Efectul este ca atunci când privim fotografii impresionante ale unor locuri minunate și ne dorim să ajungem acolo, The Tree of Life ne lasă cu un sentiment inexplicabil, pare a fi un sentiment de nostalgie, parcă apreciem mai mult viața si tot ceea ne înconjoară, dar în același timp suntem cuprinși de melancolie, avem impresia ca viața trece pe lângă noi si nu suntem capabili sa-i vedem adevărata frumusețe.



2 comentarii:

  1. Of, de cand incerc sa imi fac timp sa vad filmul asta...
    Dar mereu ma gandesc, asa cum spunei si tu, ca este greu de inteles si ca este nevoie de liniste multa pentru a fi atent la toate nuantele...
    Dar poate, dupa prezentarea ta, imi voi concentra fortele pentru a il viziona...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa fi concentrat si cu gandul doar la film, dar crede-ma merita.

      Ștergere