sâmbătă, 18 august 2012

Carne Tremula

An: 1997
Regie: Pedro Almodóvar
Scenariu: Pedro Almodóvar
Distribuție: Javier Bardem
                 Francesca Neri
                 Ángela Molina
                 Penélope Cruz
       În momentul în care l-am descoperit pe Pedro Almodovar, am privit o mare parte din filmele pe care le făcuse până atunci într-o singură noapte. Acesta este efectul pe care ți-l provoacă Almodovar, vrei tot mai mult și niciodată nu este prea mult. Am început cu minunatul Todo Sobre mi Madre și în noaptea aceea am terminat cu Carne Tremula, și pentru că am considerat că l-am văzut la o oră prea târzie, l-am revăzut a doua zi, și dupa o săptămână, și după câteva luni și după un an și anul acesta a fost probabil a 4-a oară când l-am văzut.
      Un film plin de pasiune, cu o narațiune complexă, Carne Tremula este un film despre răzbunare, dorință și regrete, un film în stilul specific regizorului, cu o poveste originală ce te va captiva de la început până la sfârșit.
      Filmul este bazat pe romanul Live Flesh al scriitoarei britanice Ruth Rendell și spune o poveste uimitoare ce începe cu o obsesie romantică și se transformă într-o dramă a disperării. După o întâlnire sexuală aleatorie, Victor se simte atras de Elena și vrea să o cunoască mai bine, deși ea abia își mai amintește de el. Astfel că băiatul se duce în apartamentul ei pentru a o convinge să-i acorde o șansă. Elena încearcă să-l sperie cu un pistol și ceea ce pare a fi o glumă, un joc, este văzut de doi polițiști, pe fereastră, ca un posibil viol. Un moment de neînțelegere se transformă într-un moment de tensiune, ce se termină într-un mod dramatic și unul dintre polițiști, David, este împușcat din greseală și rămâne paralizat pe viață. Victor este găsit vinovat și petrece 4 ani în închisoare, timp în care obsesia pentru Elena rămâne vie, dar în care se declanșază și dorința de răzbunare. Între timp Elena se căsătorește cu David, dar totul se schimbă în viața lor în momentul în care Victor este eliberat. Cei trei sunt prinși într-un joc obsesiv condus de pasiune, gelozie și dorință de răzbunare. Finalul, poate surprinzător pentru unii, poate previzibil pentru alții, este cu siguranță modul perfect de a încheia povestea.
      Maestru al poveștilor de dragoste controversate, Almodovar ne oferă un film elegant, o dramă sofisticată în care sunt presărate, cu stil, momente de umor și erotism, și așa cum ne-a obișnuit regizorul, nici aici nu-și pierde simțul delicat al ironiei. Almodovar ne demonstrează încă o dată că nu există nici o regulă în iubire, concepții precum dragoste platonică, relație sau căsătorie, sunt supraapreciate și deși romantismul nu este negat, de fapt suntem conduși de trăiri impulsive, de obsesii și dorințe.
      Carne Tremula este o imagine superbă, realizată în culori puternice și compusă de personaje și decoruri fascinante. Acest minunat tablou este însoțit de o coloană sonoră poetică, ce face ca fiecare cadru să se desfășoare fluid sub ochii tăi. Încântător vizual și convingător narativ, coonstruit într-un mod extrem de inteligent, filmul este o definiție pentru ceea ce înseamnă cinema de artă. 
      Umor, dramatism, senzualitate, Almodovar...nu există nici un motiv să evitați acest film minunat.





8 comentarii:

  1. Plus Bardem...
    Chiar daca Almodovar face filme exceptionale cu orice actor, parca el aduce un plus in Carne Tremula. Si poate primul moment cand ne dam seama ce mare actor va fi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, a fost rolul care l-a urcat instant pe scara marilor actori. foarte bun

      Ștergere
  2. Superb! Ador filmul asta! Si foarte frumoasa recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci. si eu il ador, chiar daca este destul de greu sa aleg un film favorit al lui almodovar totusi acesta se situeaza lejer in primele 3

      Ștergere
  3. :) E si unuldin filmele melepreferate de la Almodovar. Desi pentru mine a cam apus odata cu ultimele doua filme, ramane unul din regizorii dragi mie. Mi-a facut placere sa-ti citesc cronica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc corina,
      este si unul dintre regizorii mei preferati chiar daca si pe mine m-a cam dezamagit la piel que habito.. dar speram la o intoarcere in forta

      Ștergere
  4. Am recitit astazi recenzia ta si ghici ce? M-a convins sa revad filmul :D Il ador!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) vizionare placuta merita revazut oricand, si eu il ador... hmm cred ca o sa-l revad si eu ca nu l-am mai vazut de 1 an

      Ștergere