miercuri, 8 februarie 2012

Martha Marcy May Marlene

An: 2011
Regie: Sean Durkin
Scenariu: Sean Durkin
Distribuție: Elizabeth Olsen
                 Sarah Paulson
                 John Hawkes
        Martha Marcy May Marlene este filmul de debut al regizorului Sean Durkin și, de asemenea, îl putem considera și debutul actriței Elizabeth Olsen, care este o adevărată surpriză. Sunt sigură că mezinei familiei Olsen i-a fost mai greu să se impună datorită popularității surorilor ei, mai puțin talentate, cărora le dă o lecție de actorie în acest film. Performanța ei în acest film este cu adevărat impresionantă, reușește să ne transmită trăirile personajului într-un mod natural, deloc exagerat, cu grația unu actor ingenios. Nu poți să crezi că acesta este primul ei film.
       Acesta începe cu evadarea unei tinere, Martha (Elizabeth Olsen), dintr-o comunitate dubioasă, despre care aflăm pe parcursul filmului, prin amintirile tinerei, că este o comunitate ce acționează ca o sectă, condusă de Patrick (John Hawkes), un lider bizar ale cărui reguli sunt cumplite și imposibil de acceptat pentru orice om normal. Martha fuge de acasă și ajunge în sânul așa numitei „familii”, unde rezistă timp de 2 ani. După ce reușește să evadeze locuiește cu sora sa (Sarah Paulson), dar partea dificilă nu s-a încheiat încă, îi este greu să  se elibereze de frică și paranoia, dar și de obiceiurile asimilate acolo.
      Acțiunea filmului este lentă, specifică filmelor independente, dar ceea ce deosebește  Martha Marcy May Marlene, de celelalte filme, este un personaj principal puternic construit, cu trăiri interioare intense, dar și un regizor ce se leagă de o întâmplare reală pentru a realiza un scenariu original, un film profund și dramatic, reușind totuși să se detașeze total de melodramă.
Filmul se axează strict pe starea mentală a protagonistei, trăirile ei sunt atât intense încât îți dau fiori, iar senzația te urmărește și după vizionare.
     Martha este numele ei, Marcy May este numele pe care i l-a dat liderul „familiei”, iar Marlene este numele pe care îl foloseau toate femeile care răspundeau la telefon în „familie”. Filmul este un debut de succes. Un regizor de urmărit pe viitor și o actriță promițătoare, ne aduc pe marile ecrane un film ce intră cu ușurință într-un top al celor mai bune filme din 2011.

6 comentarii:

  1. incerc sa-mi fac timp de el de mai bine de o luna. azi il vizionez! promit! si revin cu un alt comentariu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astept verdictul. toti cunoscutii mei nu l-au vazut inca sunt curioasa si de o a doua parere.

      Ștergere
  2. sezational film, defapt senzationala interpetare. nu stiu unde a stat fata asta ascunsa pana acum dar are un talent extraodrdiar. mi-a placut la nebunie cum regizorul se juca cu cadrele amestecand prezentul cu amintirea trecutului, mi-a placut cum a construit un psihic traumatizat. ce sa mai zic... (ne)bun de tot filmul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut. asta ma intrebam si eu unde a stat ascunsa pana acum, abia astept sa o vad si in alte filme si abia astept sa vad si alte filme ale regizorului

      Ștergere
  3. am avut impresia pe moment ca a fost nominalizat la Oscar dar se pare ca nu...am mai auzit de el in cateva randuri, sigur o sa ma apuc de el cat de curand...mai ales ca imi plac genul de filme :)

    RăspundețiȘtergere