Regie: Michel Hazanavicius
Scenariu: Michel Hazanavicius
Distribuție: Jean Dujardin
Bérénice Bejo
Malcolm McDowell
John Goodman
The Artist, o întoarcere glorioasă în trecutul cinematografic, ne oferă un moment magic, un omagiu adus celor care au facut primii pasi in lumea filmului si care ne-au îndrumat de atunci până acum. Și totuși filmul nu este o lucrare din istoria filmului, nu este un documentar, ci este o lucrare de arta ce exprima nostalgie și în același timp o mare pasiune pentru lumea filmelor.
The Artist combină într-un mod fermecător umorul cu emoția fiind o poveste romantică clasică. O poveste de dragoste între protagoniști și în același timp este „o scrisoare” de dragoste adresată cinematografiei. Un film onest, plin de sensibilitate și emoție pură, The Artist adaugă tăcere „susținută” de o coloană sonoră grandioasă și un spirit optimist.
Personajele parcă sunt desprinse din filmele anilor '20, dar nu numai prin vestimentație, machiaj, coafuri, ci printr-o sensibilitate și veselie în mișcări și expresii. Cu un zâmbet larg, specific vedetelor de filme mute, Jean Dujardin, un actor extrem de talentat ce își merită pe deplin Oscar-ul, ne oferă un personaj memorabil, unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale anului. Nici un alt actor nu merita marele premiu mai mult decât Dujardin
Protagonistul, George Valentin (Jean Dujardin), este o vedetă care se trezește peste noapte eliminat din lumea filmului datorită dezaprobării lui vis a vis de filmele sonore. Cariera sa strălucitoare este dată uitării în favoarea filmelor sonore și a noii generații de actori. Înainte de a-și pierde faima artistul o cunoaște pe Peppy Miller (Bérénice Bejo), o tânără actriță în devenire. În timp ce cariera lui George este în declin, cea a lui Peppy este în ascensiune. Între cei doi se creează o legătură specială, dar principiile diferite îi despart. Este vorba despre clasica poveste de dragoste, despre sinceritate emoțională elementară.
Scris și regizat de Michel Hazanavicius filmul ne oferă un fermecător moment de modă veche, un moment de nostalgie, avânt totuși și o mică scânteie contemporană.
Indiferent dacă iti plac sau nu filmele mute si alb negru, dacă ai văzut și ai apreciat genu sau daca l-ai ocolit, The Artist este un must see, este una dintre marile surprize si unul dintre cele mai bune filme ale anului și nu numai, The Artist este probabil filmul cu cel mai meritat Oscar din ultimii ani.
P.S: Anul 2011 ne-a adus două filme, total diferite, ce omagiază începuturile cinematografiei, ambele nominalizate la Oscar, ambele ne trezesc sentimente de nostalgie. The Artist și Hugo sunt unele dintre cele mai bune filme ale anului.
Si cand te gandesti ca a mai fost si "My Week with Marilyn", tot un film despre istotia cinematografiei, se pare ca a fost un an al filmelor despre cinema...
RăspundețiȘtergereasa e si nu este rau sa ne mai amintim din cand in cand de unde a inceput totul
Ștergere