marți, 6 martie 2012

A Single Man

Guest Writer pentru Scoala de Cinema
An: 2009
Regie: Tom Ford
Scenariu: David Scearce
              Tom Ford
Distributie: Colin Firth
                 Julianne Moore
                 Nicholas Hoult
        A Single Man este primul film regizat de designer-ul de moda, Tom Ford. Poate parea neobisnuit faptul ca un designer vrea sa intre in industria filmului, dar ne bucuram nespus ca Ford a facut acest lucru pentru ca astfel ne ofera unul dintre cele mai sensibile filme facute vreodata.
       Filmul ne prezinta o zi din viata lui George Falconer (Colin Firth), o zi plina de emotie si durere. George, un profesor homosexual, in varsta de 52 de ani, este distrus sufleteste dupa ce partenerul sa Jim moare intr-un accident de masina. El nu-si mai poate imagina viitorul fara iubitul sau si se lasa condus de ganduri sinucigase. De altfel ziua, din viata lui, care ne este prezentata in film, este ziua in care el decide sa-si ia viata. George este un om plin de durere si de framantari interioare, care insa nu poate sa „strige”, nu se poate exterioriza, toata durerea lui sufleteasca o citim din mimica si expresii. El a facut din durere sa o rutina si singurul mod prin care considera ca se poate detasa de ea este sinuciderea. Toata actiunea se petrece intr-o singura zi, cu exceptia fashback-urilor care ne prezinta viata lui George alaturi de Jim.
      Tom Ford reuseste sa creez o atmosfera speciala pentru un film special. Se observa ochiul artistic al unui designer, din punct de vedere vizual el trece usor de la tonuri mohorate, la culori si la secvente alb-negru. De asemnea se poate observa atentia deosebita pentru tinutele vestimentare, scena din casa lui Charlotte (Julianne Moore) pare rupta dintr-o revista de moda.
          Alegerea lui Colin Firth pentru rolul lui George este ideala. Performanta acestuia este ideala pentru a ajuta la compunerea unui rol printr-un simt artistic deosebit. Mimica actorului ne transmite atat de multa emotie si delicatete, este emotia unui om care a avut inima franta, iar bucati din ea inca continuua sa cada. Cu un joc actoricesc magnific, Colin Firth reuseste sa ne faca sa empatizam cu personajul. Cei mai multi considera rolul din The King's Speech ca cel mai bun rol al lui firth, si este adevarat este un rol aproape impecabil, dar ceea ce reuseste in A Single Man este mult mai mult de atat, reuseste sa-ti transmita emotiile lui intr-un mod in care ii simti durerea la propriu. Daca in celalalte film cu toate ca-i apreciezi prestatia si felul in care intra in pielea personajelor, tot gasesti cate ceva din tipicul Colin Firth in fiecare personaj, in A Single Man parca il vezi pentru prima data, descoperi un Colin Firth pe care nu l-ai mai vazut niciodata.
         Tom Ford isi merita aplauzele pentru acest film special, mai ales daca tinem cont ca este primul lui film, insa cu toate astea A Single Man este filmul lui Colin Firth.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu