Regie: Hal Ashby
Scenariu: Jerzy Kosinski
Distribuție: Peter Sellers
Shirley MacLaine
Jack Warden
Being There este unul dintre filmele care îmi sunt atât de dragi, pe care le privesc cu un zâmbet larg și filmul care ne-a adus unul dintre cele mai simpatice personaje din cinematografie.
Sunt atât de multe de spus despre acest film și totuși cuvintele sunt de prisos, este genul de film căruia nu poți să-i înțelegi măreția dintr-o descriere, mai ales că, dacă citești sinopsisul fără să ști nimic despre film o să ai impresia că este o comedie stupidă, dar Being There este foarte departe de așa ceva și asta datorită unui regizor excepțional Hal Ashby și a unui Peter Sellers cu o interpretare unică.
Povestea este destul de simplă, Chance, un om simplu, grădinar naiv, care nu a părăsit niciodată reședința, este nevoit să plece în momentul în care stăpânul său moare. În Washington Chance este lovit accidental de o limuzină ce aparține soției senatorului, care îl duce acasă pentru a se asigura că este bine. Datorită unor neînțelegeri și a unor observații întâmplătoare, în mare parte replici pe care le-a auzi la TV, grădinarul este considerat un oracol, un om extrem de inteligent, ajungând și în cele mai influente cercuri politice.
Ceea ce Ashby face cu acest film este de-a dreptul remarcant, realizat într-un ritm lent, este extrem de rafinat și sensibil, cu un umor subtil și un final unic ce te provoacă la dezbateri.
Rolul lui Chance este una dintre cele mai bune performanțe al lui Peter Sellers. Actorul a vrut să joace acest rol încă de la apariția romanului cu același nume, scris de Jerzy Kosinski. El i-a trimis lui Kosinski o scrisoare în care a scris „Disponibil în grădina mea sau în afara ei”...și de aici restul e istorie. Faptul că Sellers a îndrăgit atât de mult personajul se poate vedea cu ușurință din pasiunea cu care își joacă rolul într-o interpretare impecabilă. El este excelent în rolul unui om naiv, care nu înțelege prea bine ce se întâmplă în jurul său, dar care reușește să devină un feomen, din întâmplare, o sursă de inspirație pentru senator și soția sa, dar și pentru oamenii politici inclusiv președintele. O performanță fermecătoare, un personaj ce te va cuceri pe loc.
Scenariul, scris de autorul cărții, are o notă de umor și melancolie în același timp, este satiric și este considerat de foarte mulți un atac asupra a tot ceea ce au însemnat anii '70. Kosinski și Ashby reușesc să captureze în acest film și o parte din esența anilor '80, ce aveau să urmeze.
O dramă elegantă și extrem de amuzantă în același timp, Being There este un film ce exploatează atât cinismul, cultura și politica anilor '70 cât și condiția umană, nu aveți nici un motiv să evitați un astfel de film.
Soooooooo nice, ma bucur tare mult ca ai scris despre el..
RăspundețiȘtergereMultumesc, cum nu am mai vazut nimic care sa ma incante, recent, am cautat prin arhiva memoriei, sa mai scriu si eu o recenzie, si brucs mi-am amintit de el. ma bucur ca ti-a placut si tie
Ștergere