duminică, 24 iunie 2012

Submarine - film vs. carte

     Povestea Submarine este destul de simplă, pe scurt, un adolescent de 15 ani, Oliver Tate, are doua obiective: sa-si piarda virginitatea înainte de ziua sa de naștere și să rupă legatura dintre mama sa si fostul ei iubit care a reaparut in viețile lor.
      Marea problemă cu adaptările este că, într-un timp atât de scurt nu prea ai acum să prezinți toate detaliile esentiale ale unei cărți. Chiar și la adaptari foarte bune, cât se poate de fidele este această problemă. De exemplu, Zorba Grecul, care este un film excelent iar Anthony Quinn oferă o intrepretare extraordinară, și cu toate astea imi este greu să cred că cei care nu au citit cartea au reușit să-l înțeleagă în totalitate pe Zorba.
     Cât despre Submarine, adaptarea nu este slabă, dar nu este nici extraordinară, este destul de superficială si exclude total foarte multe detalii esențiale. În primul rând prezentarea personajelor: înafara de personajul principal care este destul de bine surprins în film, restul personajelor sunt destul de superficial prezentate. Nu cred că cei care au vazut doar filmul si nu au citit si cartea au înțeles toate personajele, dar mai ales pe Jordana, sincer nici regizorul nu cred că a înțeles personajul Jordanei. În carte adulții sunt personaje amuzante prin felul in care sunt construite, dar în film se îndreaptă prea mult sper caricaturi, în special Graham  pe care eu mi-l imaginam total diferit.
   Filmul luat ca atare nu e slab deloc, e o comedie cu adolescenți destul de bine realizată, nu te impresionează, dar nici nu o treci cu vederea. Cei care nu au citit cartea vor fi încântați de film și într-o oarecare măsură au de ce, este amuzant, inteligent, iar personajul principal este foarte bine conturat, dar cei care au citit și cartea vor fi destul de dezamăgiți asta pentru că unele scene extrem de amuzante din carte sunt prezentate destul de patetic în film, multe detalii esențiale (ex. jurnalul), sunt trecute cu vederea, iar finalul... cred ca l-au adaptat din alta carte, sau mai bine zis l-au adaptat dintr-o comedie americană, pentru că eu nu am citit nimic de genul.
   Marea greseală a regizorului este că a transformat o comedie „neobrăzată”, într-o comedie romantică și asta chiar nu era necesar. 
   În concluzie, Submarine înainte de toate este o poveste extrem de amuzantă și inteligentă care o să vă placă cu siguranță, recomandarea mea este să vă alegeți ori citiți cartea, ori vedeți filmul, pe mine personal, nici una nu m-a impresionat în mod special, dar m-au binedispus (mai mult cartea decât filmul).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu