marți, 26 iunie 2012

Le Havre


An: 2011

Regie: Aki Kaurismäki
Scenariu: Aki Kaurismäki
Distributie: Jean-Pierre Léaud
                 Jean-Pierre Darroussin
                 Kati Outinen
      Mergând pe premisa „bine faci, bine găsești”, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, ne oferă un minunat basm modern, sau mai bine zis o fabulă în imagini, într-un oraș-port francez Le Havre.
       Marcel Marx, un om modest care își câștigă existența din lustruit pantofi, locuiește împreunnă cu soția sa   într-un oraș mic, unde se bucură de simpatia vecinilor cu care are o relație apropiată. Un om care în ciuda situație materiale este amabil, generos și care mai are și simțul umorului, este un personaj pe care îl îndrăgești instantaneu. Când Marcel întâlnește pe neașteptate un tânăr refugiat din Africa pe nume Idrissa, ceea ce începe cu a fi un ajutor temporar cu hrana, se transformă curând în misiunea unui om si a prietenilor săi de a ajuta un copil să-și îndeplinească visul de a ajunge în Londra la mama sa. 
      O dramă sensibilă, dar în același timp hilară, Le Havre este un film ce te încântă nu numai prin poveste, dar și vizual. Regia este excelentă, filmat într-o atmosferă nostalgică, ce îți dă impresia unei alte epoci, cu o lumină romantică, filmul pare a fi un basm. Până și personajele, mimica lor, expresiile par a fi rupte din alte timpuri.
      Scenariul este original, nici măcar o clipă nu duce spre melodramă, cu toate că un subiect atât de sensibil ar fi putu ușor să cadă în lacrimogen. Dar Kaurismäki s-a descurat incredibil și ne-a dăruit o poveste specială despre compasiune și generozitate spusă într-un mod cât se poate de nostim, plăcut, cu o simplitate și o sinceritate debordantă.
      După cum am spus la începutul articolului, filmul poate fi văzut ca o fabulă, construit într-o notă optimistă, un film despre speranțe și miracole, este o lecție despre satisfacțiile pe care le primești atunci când oferi, din suflet, fără să ceri nimic înapoi.
     Așa cum s-a observat și pe blog, nu am văzut prea multe filme de anul acesta, dar din ce am văzut până acum Le Havre este filmul care m-a convins din toate punctele de vedere, regie, scenariu, interpretare, scenografie. 
     Le Havre este un film fermecător, care merită vizionat, mai bine zis, este obligatoriu de vizionat.



     

3 comentarii:

  1. Am auzit foarte multe de filmul asta! Siimi doresc foarte tare sa-l vad. Mersi pentru cronica `indemnatoare`!

    RăspundețiȘtergere
  2. Good day! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
    There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

    Feel free to visit my blog post :: Batman Games

    RăspundețiȘtergere