sâmbătă, 2 iunie 2012

Dark Shadows

An: 2012
Regie: Tim Burton
Scenariu: Seth Grahame-Smith
Distribuție: Johnny Depp
                 Michelle Pfeiffer
                 Eva Green
                 Helena Bonham Carter   
      Pentru mine Dark Shadows a fost unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, îl vedeam ca pe revenirea lui Timp Burton după mai puțin reușitul Alice in Wonderland. Astăzi am ajuns, în sfârșit, la cinema și am văzut mult așteptatul Dark Shadows. Nu pot să spun că sunt extrem de dezamăgită, că-mi pare rău că am dat banii sau că au fost 2 ore irosite, dar trebuie să recunosc filmul este mult sub așteptările mele și o oarecare dezamăgire tot am simțit când am ieșit din sala de cinema.
      Dark Shadows este un film bazat pe serialul cu același nume al anilor '60. Vampirul Barnabas Collins este eliberat din greșeală după două secole de „somn”, și iese la lumină în anul 1972, într-o lume foarte schimbată. El se întoarce în casa familiei sale și încearcă să-și ajute moștenitorii să pună din nou pe picioare afacerea familiei. Planurile le sunt încurcate de aceeași persoană care l-a transformat în vampir acum 200 de ani, vrăjitoarea Angelique.
      O să încep cu atuurile filmului. Scenografia mi s-a părut excelentă, absolut fascinantă, nici nu putea să fie altfel, doar vorbim de Tim Burton, toate filmele lui au excelat la acest capitol, iar Dark Shadows nu face excepție. Decorul, vestimentația, totul este minunată, se vede atenția pentru detalii, mi-a plăcut aerul mistic pe care costumele îl dădeau personajele, aparițiile fantomatice etc. S-a respectat moda fiecărei perioade și cu toate astea personajele sunt speciale, unice, vestimentația, machiajul le accentuează caracterul, fiecare personaj în parte este învăluit într-un aer misterios și este excepțional din punct de vedere al apariției.
Atmosfera este specială, misterioasă, întunecată, dar stilată așa cum numai Tim Burton știe să facă, efectele fiind de asemenea foarte bine realizate.

     Scenariul nu m-a impresionat, și cred că acesta este cel mai mare minus al filmului. Subiectul este bun, dar scenariului nu i s-a acordat deloc atenție, este superficial tratat, „leneș” și destul de comercial, uneori replicile sunt banale, lipsite de originalitate și repezite, de foarte multe ori personajele mi-au dat impresia că au reacțiile prea grăbite. De asemenea mi s-au părut total nepotrivite și fără rost unele dintre acele momente ce se vroiau a fi comice, dar din punctul meu de vedere duceau prea mult spre parodie. Nu mă înțelegeți greșit nu m-a deranjat tenta comică a filmului ci acele momente de parodie.
     Apariții precum Michelle Pfeiffer și Eva Green sunt plăcute și sunt oricând bine venite, interpretările lor au fost bune, la fel ca și a celorlalte personaje, dar nimic deosebit, nu a fost cineva care să mă impresioneze, asta probabil și datorită faptului că personajele nu sunt construite destul de complex, de profund încât să pună actorii cu adevărat la încercare.  Cât despre  Johnny Depp ce pot să spun, interpretarea lui a fost foarte bună, cu toate că mie personal mi-a dat impresia că Jack Sparrow s-a transformat în vampir, dar mă așteptam la asta, știu că el joacă foarte bine rolurile ciudate pe care i le oferă Burton. Stim deja că el este capabil să îmbrace orice vrea Tim Burton și să se strâmbe oricum vrea Burton, și îi iese, dar voi nu v-ați săturat, măcar puțin de toate strâmbăturile astea, vreau de la el să-mi demonstreze că încă mai poate să facă și altceva înafară să interpreteze tot felul de „caricaturi”. Știm deja că este foarte bun la capitolul ăsta, dar ar trebui să ia o pauză, mi-e dor de acel Johnny Depp din Donnie Brasco sau Before the Night Falls, sau multe altele.

     Cu toate că atmosfera este specifică Tim Burton, eu în acest film nu-l văd pe Burton, nu-l văd pe acel regizor inventiv căruia nu-i era frică „să întindă coarda”, care nu se ferea de risc, nu se ferea să facă lucruri nebune și de fiecare dată îi ieșea atât de bine. Partea bună este că Dark Shadows reprezintă un mic pas în față către vechiul Burton după eșecul Alice in Wonderland, dar de la Tim Burton nu vrem pași mici, îl vrem pe vechiul regizor și asta cât mai repede.
   P.S Soundtrack excepțional

   

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. nu stiu, dar sper sa nu mai dureze mult aceasta faza din cariera lui, refuz sa cred ca a imbatranit si si-a pierdut din energie si inspiratie

      Ștergere